Reteaua Corect
Ovidiu Ioanitoaia

Supercupa la export?!

Scris de Ovidiu Ioanitoaia in 08 februarie 2019 la 12:11, in Sports. 1074 vizualizari Intra in discutie Taguriandrei vochin, FRF, supercupa shortlinkhttp://crct.ro/ntZO

De numele fostului nostru coleg Andrei Vochin, din 2014 consilierul președintelui FRF, se leagă măcar două inițiative importante.

Cronologic, una rea și una bună. El e cel care ne-a pricopsit cu Christoph Daum, cel mai bine plătit selecționer din istoria fotbalului tricolor, dar și cel mai păgubos. Neamțul a reușit contraperformanța de a lua naționala (azi a 24-a în lume) de pe locul 23 FIFA și de a o prăbuși pe 41! Surprinzător, Vochin nu și-a recunoscut niciodată greșeala.

Consilierul are însă meritul de a fi lansat ideea regulii Under 21 în Liga 1, a cărei aplicare a înviorat competiția. Pe de altă parte, ea a contribuit serios la calificarea echipei de vârsta respectivă la un turneu final continental după o pauză de 20 de ani. N-a ajutat în aceeași măsură la reprezentarea internațională a cluburilor, campioana fiind eliminată din play-off-ul Europa League de o formație din Luxemburg!, dar schimbarea trebuie considerată pozitivă. Un real câștig.

Zilele trecute, Vochin a mai ridicat o problemă interesantă, care s-ar cuveni dezbătută. S-a referit la varianta ca Supercupa României să se dispute peste hotare. De preferință, în Spania ori în Italia, țări în care trăiesc mari comunități de români. N-am înțeles, dar nu detaliez, formularea lui Andrei că „Burleanu e de acord”, că președintele susține varianta. Păi, el decide într-o astfel de situație ori hotărârea e strict de competența Comitetului Executiv?! Să deducem că onor CEx, alcătuit din yesmeni, e pe post de marionetă?!

Ideea Supercupei jucate în afara granițelor nu-i invenția lui Vochin. Italienii procedează așa din 1993, francezii din 2009 și spaniolii din 2018, când Barcelona a învins-o pe Sevilla cu 2-1 în Maroc, la Tanger. Ca atare, Supercupa Italiei a fost găzduită de Washington și de Riad, de Beijing și de Doha, iar cea a Franței a avut loc la Montreal, la New Jersey ori la Libreville (Gabon). Anul trecut, PSG a spulberat-o pe Monaco, 4-0, la Shenzhen, în China.

Întrucât FRF ar urma să suporte toate cheltuielile, Vochin se temea că acestea vor depăși încasările, din care cauză Casa Fotbalului va ieși în pierdere. N-aș zice, deoarece organizarea unui asemenea meci ar necesita, conform estimărilor specialiștilor consultați, un efort financiar de circa 150.000 de euro. În cazul în care s-ar juca, de pildă, la Getafe, lângă Madrid, zonă intens populată de români. Dacă 5.000 de oameni ar cumpăra bilete pe Coliseum Alfonso Perez (capacitate 17.000 de locuri), cu 30 de euro bucata, preț rezonabil, FRF și-ar scoate banii dați pe zborul charter, pe cazare, pe închirierea stadionului, pe arbitraj etc.

De anticipat că s-ar găsi 5.000 de plătitori, majoritar români, pentru o partidă ce-ar angaja echipe ca FCSB, Dinamo (ambele eliminate din actuala ediție a Cupei), Craiova ori CFR Cluj. Nu cred că ăsta ar fi necazul, cât indiferența localnicilor și, la fel de grav, a televiziunilor, altminteri gata să pluseze nebunește pentru a transmite pe Barcelona, pe Juventus, pe PSG ori pe Milan, adică pe Messi, pe Cristiano, pe Neymar și alte staruri. Sigur nu s-ar înghesui publicul străin la o Supercupă precum Viitorul-Voluntari, cea disputată în 2017.

Internauții au primit cu ironii, în zeflemea, propunerea lui Vochin. „Da, să mutăm Supercupa în Afganistan sau în Somalia. În rest, n-aș vedea vreo altă țară interesată de fotbalul nostru bananier”, scria unul dintre ei. De fapt, acest aspect ar trebui să preocupe conducerea FRF, nu acela că ar risca să iasă în minus. Din păcate, nu prea avem ce arăta lumii.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.