Reteaua Corect
Ovidiu Ioanitoaia

Proștii clasei

Întâmplarea e prea cunoscută ca s-o reiau de la început. Reamintesc însă că recent, cu prilejul meciului de Fed Cup de la Mamaia dintre România și Marea Britanie, Ilie Năstase a avut o ieșire nepotrivită, repudiată aici în momentul comiterii. Personaj pitoresc și excentric, neschimbat la 70 de ani, căpitanul nejucător al echipei noastre a jignit două dintre componentele formației insulare. N-au scăpat vorbelor sale de ocară nici arbitrul întâlnirii, nici o ziaristă de la Associated Press.

Fără îndoială că Năstase a greșit. Realizând el însuși că a gafat, cel dintâi număr 1 mondial din istoria ierarhizată a tenisului și-a cerut scuze. Din păcate, ele n-au fost acceptate. Făcând din țânțar armăsar, Federația Internațională (ITF) a deschis o anchetă pe marginea răbufnirii supercampionului de odinioară și s-a grăbit să anunțe că acestuia i se vor refuza acreditările la Roland Garros și la Wimbledon! De necrezut, dar nu i se va permite accesul în incinta arenelor amintite nici măcar cu bilet: unicul Ilie va fi tratat ca ultimul infractor!

Când părea că povestea se stinge, un nou episod a readus-o în actualitate. Prezența lui Năstase la festivitatea de premiere a turneului de la Madrid, ocazie cu care acesta i-a înmânat trofeul Simonei Halep, l-a surprins neplăcut, ori chiar l-a indignat, pe americanul Steve Simon, președintele Asociației Internaționale a Tenisului Feminin (Women’s Tennis Association). Într-o scrisoare trimisă lui Ion Țiriac, Simon a protestat împotriva apariției lui Năstase la reuniunea din capitala Spaniei: „Locul său nu era pe teren astăzi după ce ITF l-a suspendat pentru atitudine grosolană” etc. Cu siguranță că americanul a intuit, ca noi toți, că Țiriac l-a invitat pe Năstase în semn de frondă, ca să-i înfrunte pe cei care l-au suspendat.

În calitate de proprietar al competiției madrilene, Țiriac nu s-a sfiit să-l pună la punct pe șeful WTA, căruia i-a dat un răspuns acid, înfipt. Întâi i-a atras atenția că, inadmisibil, meciul România – Marea Britanie a fost supervizat de un englez. Apoi i-a explicat americanului că sancțiunea ITF contra lui Năstase e valabilă numai la evenimentele ITF și, ca atare, nu se aplică altor turnee. Deci nici celui de la Madrid. Închizându-i gura lui Simon, magnatul bucureștean i-a mai reproșat că, împotriva oricăror uzanțe, ITF l-a pedepsit pe Ilie, coechipierul său de dublu din perioada celor 3 finale ratate de Cupa Davis, fără să-l fi audiat, să-l fi ascultat! I-a încălcat astfel dreptul elementar la apărare.

Precizez că nu mă număr printre admiratorii lui Țiriac. Cu atât mai puțin, printre apropiații lui, deși nu neg că deține o poziție fruntașă în sportul românesc și, deopotrivă, în societatea românească. Cezarului ce i se cuvine. În urmă cu ani însă, pe când conducea COSR, am avut un diferend. Țiriac a susținut, și și-a impus punctul de vedere, că unui sportiv prins dopat nu trebuie să i se mai permită vreodată participarea la JO. Gândind că oricine trebuie să beneficieze de o a doua șansă, am îndrăznit să-l contrazic public pe unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei. I-am respectat opinia, dar nu i-am împărtășit-o atunci, cum nu i-o împărtășesc nici azi. Asta l-a deranjat.

Dacă nu mă dau în vânt după Țiriac, pe care un internaut îl descria deunăzi pe blogul Gazetei, fidel, ca „zgârcit și degrabă împușcătoriu de mistreți”, îmi scot pălăria în fața răspunsului său, pildă de curaj și de demnitate. Citindu-l, fără să fac exces de patriotism, m-am simțit bine ca român. Puternic, întărit. Lipsit de complexe și de frustrări în fața acelor străini, cu precădere occidentali, obișnuiți să ne privească de sus. Să ne considere, reproduc din Țiriac, tâmpiții satului. Proștii clasei. N-ar strica să afle că ne-am mai deșteptat.

Sursa: BlogSport.Gsp.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.