Reteaua Corect
Ovidiu Ioanitoaia

O nouă dimensiune

În 2001, când România cu Hagi pe banca tehnică a pierdut barajul pentru Mondiale, 1-2 și 1-1 cu Slovenia, mulți s-au grăbit să decreteze că Gică nu e și nici nu va ajunge vreodată antrenor de top.

Nu-i suficient, adăugau respectivii siguri pe ei, să fi fost superfotbalist. Existau însă unii, să le zic rătăciți?, care contestau până și această calitate a lui Hagi. Ideea e că umblau și umblă printre noi destui invidioși, răi ori, îmi cer scuze, chiar proști.

Încet, încet, Hagi le-a dat cu tifla celor care s-au îndoit că are stofă de antrenor. Riscându-și reputația, dar și averea strânsă cu serioase sacrificii, el a înființat Viitorul. Cu care a promovat repede în Liga 1 și a izbutit, la doar 8 ani de la fondare, să câștige campionatul, pe barba și pe banii lui. Haterii, mă întreb iarăși dacă le zic corect?, au lăsat-o mai moale, dar unii au continuat să mormăie. Vorbă veche, cu pietre se aruncă numai în pomii cu roade.

Luând campionatul împotriva tuturor pronosticurilor, Gică a făcut, logic, un imens pas înainte. În urmă cu mai puțin de un deceniu, el părea de domeniul fanteziei, o utopie în condițiile în care formația din Ovidiu era (și e) foarte tânără. Acum însă, când Viitorul își încearcă forțele în UCL, Hagi și echipa lui se află în fața unui pas la fel de important, menit să consfințească afirmarea pe plan internațional. Am mai scris că Europa reprezintă o altă perspectivă și o altă dimensiune, iar Gică a simțit asta pe pielea lui. La debutul într-o competiție continentală, a încasat în sezonul trecut un 5-0 de i-au mers fulgii la Gent, eșec suferit cu o garnitură în care mai evoluau, plecați între timp, Răzvan Marin și Florin Tănase.

Astăzi, după 1-0 cu Apoel Nicosia în meciul 1 din turul 3 preliminar de Champions League, Hagi poate spera la calificare cu ochii deschiși, deși returul se anunță de foc. Adevărat trust multinațional, cu jucători aduși de pretutindeni, inclusiv din Australia (Oar), cu salarii lunare și de 35.000 de euro!, campioana Ciprului, care a început la Ovidiu cu un singur cipriot (Merkis) și a terminat cu doi (plus Artymatos), rămâne un adversar redutabil. Organizată și arțăgoasă, cu experiență superioară, ea nu va ceda ușor, iar la Nicosia va avea în spate un public furibund. Circulă versiunea că puține galerii din fotbalul actual sunt atât de zgomotoase și de spurcate la gură cum e a lui Apoel.

Viitorul trebuie să-și reproșeze că n-a învins mai clar. Că nu s-a distanțat într-o partidă pe care, cu excepția unui sfert de oră din repriza secundă, a condus-o autoritar și pe parcursul căreia a ratat 5 ocazii uriașe: Țucudean în minutele 15, 24, 56, Țâru în 44, Fl. Coman în 83! Golul antologic marcat de Cr. Ganea din lovitură liberă de la 27-28 de metri, folha seca a la Roberto Carlos direct la „păianjen”, a venit să parafeze o victorie pe deplin meritată. Care trebuia să fie, repet, mai consistentă tocmai pentru a-i permite Viitorului să abordeze în liniște, cu optimism, întâlnirea din deplasare. Să nu spună însă hop cât n-a sărit obstacolul, să fie realistă și prudentă. Cu picioarele pe pământ.

Tocmai pentru că, schimbând sistemul (amănunte în textul lui Alin Buzărin), Hagi n-a ezitat să-i scoată la pauză pe M. Constantin și pe Ov. Herea de 32 de ani pentru a-i introduce pe Vână de 22 și pe Fl. Coman de 19 alături de Nedelcu și Cicâldău, ambii de 20, mă îndeamnă să recurg la expresia (tocită, de acord) că Viitorul sună bine. Dacă Gică va elimina pe Apoel, contestatarii lui ar trebui să-și pună cenușă în cap și fermoar la gură. Ca să fiu sincer, n-ar fi stricat să facă asta mai demult.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.