Reteaua Corect

JO 2018: Ghidul sporturilor - combinata nordică

Agerpres a făcut o scurtă prezentare a celor 15 sporturi de iarnă din programul Jocurilor Olimpice 2018 de la PyeongChang (9-25 februarie):

COMBINATA NORDICĂ
Zilele de competiţie: 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 21, 22 februarie

Principiul: Să treci primul linia de sosire după încheierea a două probe, una de sărituri cu schiurile şi alta de schi fond (stilul liber). În program sunt 3 probe, toate masculine, 2 individuale: trambulină normală (K90 plus 10 km de schi fond) şi trambulina mare (K120 şi 10 km de schi fond) şi proba pe echipe (K120 plus ştafeta 4x5 km)

Probele:
Probele individuale: Concurenţii efectuează fiecare un salt la trambulina normală (K90) sau la trambulina mare (K120). La sfârşitul acestei sărituri notată pe baza lungimii şi a stilului, rezultatele în puncte sunt transformate în timpi, potrivit metodei Gundersen (1 punct=4 secunde, 15 puncte=1 minut). În concursul de fond (10 km), învingătorul de la sărituri pleacă primul, urmat de ceilalţi, care se lansează cu o întârziere stabilită la sărituri. Primul care trece linia de sosire este desemnat câştigător.

Proba pe echipe: O echipă este alcătuită din 4 schiori. Fiecare concurent efectuează 1 salt la trambulina de 120 m. Punctele celor 4 sărituri sunt adiţionate, ceea ce dă scorul total al unei echipe. Ca şi la probele individuale, punctele sunt transformate (1 punct=1,33 secunde, 45 puncte=1 minut). În ştafeta de schi fond (4x5 km), plecările sunt eşalonate în funcţie de diferenţele de la sărituri. Dintre ultimii componenţi ai ştafetelor, primul care trece linia de sosire dă victoria echipei sale.

Notarea: Nota de la sărituri este alcătuită din adiţionarea a două elemente - lungimea şi stilul. Pentru lungime, un salt pe punctul K (90 m, respectiv 120 m) valorează 60 puncte. Fiecare metru în plus sau în minus este multiplicat cu 1,5 (trambulina mare) sau 2 (trambulina normală); nota de la stil: 5 judecători notează până la maximum 20. Cea mai mare şi cea mai mică notă sunt eliminate şi se face suma celor 3 rămase. Totalul obţinut este apoi supus unei compensaţii, în funcţie de forţa vântului, eventual de bara de la care sportivii s-au lansat de pe trambulină, dacă aceasta nu este aceeaşi pentru toţi participanţii (această bară este fixată, individual, în vârful trambulinei, cam cum îşi stabilesc puncte de elan săritorii din atletism).

România nu are participanţi în această disciplină şi nu a avut nici la ediţiile precedente ale Olimpiadelor de iarnă.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.