Reteaua Corect

„Ziua Z”: Mega-acțiune a DIICOT și Poliției, cu 200 de percheziții și 210 mandate de aducere

DIICOT și Poliția Română, sprijinite de Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, desfășoară joi o amplă operațiune pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, pornografie infantilă, criminalitate informatică și trafic de droguri, potrivit unui comunicat de presă comun, scrie HotNews.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, vor fi puse în executare 199 mandate de percheziție domiciliară și 210 mandate de aducere.

 

„Ziua Z”: Acțiuni contra rețelelor care exploatează persoane vulnerabile

„Această inițiativă marchează un nou capitol în campania DIICOT, începută în anul 2018 sub denumirea generică „ Ziua Z”, prin care evidențiem angajamentul ferm al instituției noastre în prevenirea și combaterea acestor forme grave de criminalitate. Acțiunile noastre vizează grupuri de crimă organizată care operează atât pe teritoriu național, cât și în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți dar și traficul de droguri, care a fost și rămâne o preocupare constantă a procurorilor DIICOT și o dovadă a determinării noastre de a asigura un mediu sigur și protejat pentru toți cetățenii”, transmite DIICOT

Prin acțiunea desfășurată astăzi, DIICOT dorește să tragă un puternic semnal de alarmă și cu privire la riscurile crescute la care sunt expuși copiii în mediul online. Este esențială conștientizarea faptului că Internetul nu este doar o sursă de informații și oportunități, ci și un teren periculos, mai ales pentru cei mici.

Astfel, sursa citată semnalează creșterea alarmantă a numărului de minori, care la solicitarea unor persoane cunoscute în mediul virtual (care le-au câștigat încrederea inducându-i în eroare că sunt de vârsta lor) s-au fotografiat și filmat în ipostaze indecente și au trimis astfel de materiale unor prădători sexuali expunându-se unor acțiuni ulterioare de șantaj .

„Această practică nu reprezintă numai o încălcare gravă a intimității, dar lasă și cicatrici emoționale adânci asupra celor afectați. Este imperativ ca părinții și persoanele care îi au în îngrijire să fie mai vigilenți ca niciodată în supravegherea copiilor și a activităților online ale acestora. Nu recomandăm recurgerea la măsuri extreme, de interzicere a accesului la mijloacele de comunicare electronică, dialogul constant cu copiii și educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online, fiind căile firești de conștientizare a riscurilor majore la care se expun”, se subliniază în comunicat.

DIICOT spune că va intensifica lupta împotriva acestor forme de criminalitate cibernetică ce afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar este esențial ca și comunitatea să fie activ implicată în protejarea copiilor.

DIICOT spune că are în vizor și grupări transfrontaliere

Cât privește fenomenul traficului de persoane și de minori, cazurile instrumentate de DIICOT au relevat că grupuri infracționale organizate având, în unele cazuri, în structura lor și cetățeni străini, racolează persoane ( inclusiv minori) profitând de starea de vulnerabilitate în care acestea deja se află.

„Minorii dar și majorii, victime ale traficului de persoane, în speranța unei vieți îndestulătoare ori din dorința de apartenență la o familie, ajung să creadă în false promisiuni și să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea cerșetoriei sau prin prestarea unor munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante.

În toate aceste situații în care familia fie nu există, fie nu poate interveni ori se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenția societății (școală, instituții cu atribuții în zona protecției sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj) prin denunțarea unor asemenea activități infracționale și raportarea oricărei posibile situații de trafic de persoane.

DIICOT spune că va desfășura în continuare activități intense de investigare și punere sub acuzare a unor rețele de crimă organizată transfrontalieră, compuse din cetățeni români și străini, specializate în traficarea de migranți, care obțin profituri uriașe din recrutarea, adăpostirea și transportul unor grupuri de migranți de pe teritoriul României către țări din Vestul Europei.

„Indiferent de infracțiunile grave la care ne referim (trafic de migranți, trafic de persoane sau de droguri, constituirea de grupuri infracționale organizate) activitățile de combatere de natura celor desfășurate astăzi de DIICOT și poliția judiciară se înscriu în efortul comun al organelor statului de creare a unui climat optim de siguranță a cetățenilor și de protecție a victimelor infracțiunilor”, afirmă sursa citată.

Perchezițiile care vor fi efectuate în cursul zilei de astăzi, au scopul obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

În acest sens, în primele 10 luni ale acestui an, au fost întocmite 1.463 de rechizitorii și au fost încheiate 355 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3423 inculpați, dintre care 1385 în stare de arest preventiv.

Video pe HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.