Reteaua Corect
Corneliu Leu

Ziua Nationala a Limbii Romane sau eliberarea mintii parlamentarilor

Scris de Corneliu Leu in 29 august 2012 la 14:16, in Social. 34 vizualizari Intra in discutie Tagurilimba romana, parlamentari, sarbatoare shortlinkhttp://crct.ro/ni3l

Iata ca intamplarea, prin cine stie ce binecuvantata coincidenta, ne aminteste astazi 29 august o tristete mai veche. Prin care putem trage mai intinse in timp concluzii, decat din lipsita de concluzii stare nationala, lasand in ceata pana si finalul acestei suite de articole despre ultimul referendum national.

La fel de lipsita si covarsita de perfidia balbelor procedurale ca si rezultatul ingropat in sforaria mascaradei de pseudodezbateri pe formalitati. Provocare folositoare relei credinte politice dar pe care, din pacate, au acceptat-o cu  naiva ignoranta multi confrati din presa care s-au pretat la filibusterismul formalismelor lansate ca diversiune, lipsit fiind de alta menire decat sa duca electoratul cu vorba. Sa-i lase impresia ca situatia tot mai grava pentru el se discuta cand, de fapt ea se escamota ingropandu-se definitiv sub gigamiliardele de vorbe inutile, despre proceduri inutile sau, uneori, chiar inexistente, inventate ad-hoc. Adica proceduri lipsite de procedura care ne-au ocupat doua luni viata intr-o discutie despre neant, cu unicul scop de a ne arunca in  neantul din  care sa nu mai apucam nici a trai in democratie, nici macar a sti cu adevarat ce este aceasta.

Pentru ca astazi, exact la doua zile de la rusinea reinvierii mortului la Cotroceni, ar fi trebuit sa fie zi de mare praznic national, sarbatoare de aleasa simtire romaneasca, bucurie a evocarii unor mari momente din  afirmarea noastra nationala si chiar prilej sfant de intarire a legaturilor de sange, credinta si cultura a romanilor de pretitutindeni, prin propusa, inca din anul 2007 a SARBATORII NATIONALE A LIMBII ROMANE!

Da, inca din anul 2007, luand pilda de la fratii nostri basarabeni care au o asemenea mare sarbatoare (si si-o cinstesc an de an in ciuda unor opresiuni bolsevice exercitate mult mai direct, mult mai brutal si chiar dusmanos fata de romanism, blestem care la noi nu are cum se manifesta decat atunci cand un presedinte demis se bucura de sprijinul dusmanilor din afara), un grup de oameni cu simtire patriotica am propus extinderea acestei sarbatori la tot spatiul romanesc. Am propus cantarea ei cu glasul romanilor de pretutindeni; am propus legiferarea cinstirii ei cu duiosia cu care stim sa ne mangaiem limba si s-o simtim uneori ca pe o si mai cuprinzatoare Patrie.

Un grup de reviste romanesti si reviste de limba romana din toate colturile lumii au consacrat pagini si numere intregi atat unor articole care argumentau aceasta nevoie de traire nationala a romanilor la nivel global cat si studii, conferinte, articole politice, literatura si act carturaresc  de antologare literara, prin care sarbatoream propriu-zis evenimentul, ii dadeam dimensiuni din ce in ce mai mari decat manifestarile sabotate de oamenii lui Voronin, sau serbarile pe care tinerii basarabeni le organizau la Bucuresti, Iasi si in alte centre universitare; tocmai sustinandu-le pe acestea in ciuda opresiunilor bolsevice de la Chisinau si raliindu-ne lor pentru a crea ecou in toata romanimea. Primari patrioti si Consilii locale au organizat propriile lor manifestari in orase si comune, in scoli satesti cu invatatori care n-au uitat trairea simtirii romanesti a inaintasilor intrunind ca pe vremuri clasele si cinstind sarbatoarea in careul scolii, in cantec si joc, spre bucuria parintilor si, mai ales a bunicilor care-si aminteau ce traire patriotica existase candva intre peretii modesti unde inflorea educatia fiilor de tarani.

A fost un inceput plin de entuziasm, cu ecouri si-n comunitatile romanesti din strainatate, dar si intre consilierii multor comune si orase din tara noastra care au concretizat fapta in decizii locale votate si parafate pentru a institui sarbatorirea an de an de catre locuitorii lor a emotionantului eveniment evocator  si intaritor de spirit romanesc.

In acest fel, anul 2008 a venit cu multe hotarari de Consilii Locale si de Comitete ale unor ONG-uri romanesti din tara si strainatate de a institui pe plan local Sarbatoarea Nationala a Limbii Romane; o serie intreaga de studii de istorie, de lingvistica, de traditie romaneasca si de materiale literare dedicate evenimentului au aparut in culegeri folosite de organizatorii acestor manifestari, Asociatia Comunelor din Romania, membra a Consiliului Comunelor si Regiunilor Europei a votat o hotarare de desfasurare a acestei sarbatoriri care s-a intins de la Izbicenii Proclamatiei de la Islaz la Sighetul Marmatiei, la Luncavita Deltei, la asociatii romanesti din Germania, Belgia, Canada, Australia si a culminat, in afara de trairea manifestarilor propriu zise, cu alcatuirea dosarului unei propuneri legislative. Un grup de senatori ai legislaturii trecute si-au insusit dosarul prezentat de noi, au redactat expunerea de motive, au obtinut acordul Consiliului Legislativ, ajungand pana la a o supune aprobarii Biroului Permanent. Dar alte preocupari care au ocupat timpul parlamentarilor au facut  legislatura respectiva sa se incheie in anul 2009 fara ca Legea sa ajunga la promulgare, cu toate ca, in acel an, si mai multe localitati, si mai multe organizatii ale romanilor din tara si strainatate au cinstit sarbatoarea pe plan local.

In anul 2010, de asemenea, propusa Sarbatoare Nationala a Limbii Romane a fost insusita si onorata de tot mai multe comunitati romanesti, in tot mai multe localitati, in publicatii, in institutii de cultura, in asa fel incat, un grup important de parlamentari a preluat initiativa legislativa. Ei au completat dosarul si au reformulat expunerea de motive, punand accent pe contextul in care, tot mai multe asemenea sarbatori nationale strang laolalta etnici ai tarii respective si vorbitori ai limbii lor din intreaga lume, sarbatoririle capatand uneori un urias ecou international de afirmare a idealurilor specifice. Obtinand toate avizele necesare, noul dosar sustinut de semnaturile a 89 de parlamentari a fost inaintat spre aprobare birourilor celor doua camere in anul 2011, dar nici pana astazi lucrurile nu au mai inaintat.

Si este de inteles. Concluziile le poate trage singur cititorul, el insusi martor al marasmului in care a intrat viata politica romaneasca pritocind manipulatiuni cu nume de tornada, gen Naspazia sau The Grean: Putea vreun parlamentar antrenat in zazania produsa de caracterul infect al presedintelui tarii, sa mai fie atent la un deziderat cum ar fi simtirea patriotica si trairea ei prin limba nationala?! Puteau Birourile permanente ale celor doua Camere sa fie atente cu o asemenea problema calma si de fond, cand lupta pe ciolan le antrena in alte directii?!

Iata cum mascarada procedurala lipsita de orice preocupare de fond social, uman sau moral in care cu jignire ne simtim tot mai afundati, ajunge sa anihileze chiar si unul dintre cele mai nobile sentimente de afirmare nationala. Ca un blestem, se repeta cele petrecute dincolo, la Chisinau unde, scotand sarbatoarea din calendar, Voronin a incercat fatis sa-i impiedice pe basarabeni a o celebra. Era  pe vremea cand el venea la Cotroceni onorand mituirea omologului sau ce-i ajuta sustinerea europeana in realegere, cu unsprezece mii de sticle de vin. Nu stiu cine le-o fi baut, dar gustul lor amar se simte, iata, in aceste zile cand se face atata caz de cvorum, in vreme ce, printre scandalurile intretinute excesiv in cele doua mandate prezidentiale, nu s-a gasit loc pentru un cvorum care sa legifereze 29 august ca Zi Nationala a Limbii Romane. Unica sarbatoare care i-ar reprezenta pe toti romanii, din toate tarile colturile lumii, nu pe criteriul daca sunt inscrisi sau nu sunt inscrisi in listele electorale, ci prin limba, traditiile si cultura pastrate-n bataia inimii.

Tot mai numerosi, cinstim aceasta sarbatoare aducandu-i din plin prinosul. Dar umbra mahnirii nu este suficienta ca sa ne ascunda nelinistea privind dreptul nostru la afirmare, cata vreme Europa, cultivand cu precadere interesele magnatilor ei, cocheteaza cu o asemenea categorie de vanzatori de tara. Si chiar indemnandu-l pe unul sa-l sustina pe celalalt, cum pretinde Basescu ca s-a intamplat cand, prin efortul sau de a manevra anumite forte basarabene, l-a umplut de voturi pe Voronin asigurandu-i cel de al doilea mandat.

Ba, a mai si declarat public faptul ca Europa l-a indemnat sa faca asta. As fi tare curios sa vad daca, la o zi festiva a tuturor romanilor in contextul in care si-ar sarbatori unitar limba, marii conducatori  ai Uniunii continentului nostru ar fi dispusi sa recunoasca indemnul dat guvernarii unei tari membre, de a face campanie politica pentru candidatul unui partid ce sfideaza tocmai istoria acestui continent numindu-se inca „partid comunist”.

Cat despre parlamentarii nostri, macar pentru o asemenea ratiune: De a discuta durerile noastre pe limba noastra – sper sa iasa din marasmul precipitatelor lor activitati inutile (si inutil platite de electorat) care neglijeaza atat prezentul gravelor nevoi populare cat si diacronia afirmarii noastre ca societate moderna, aruncand munca lor parlamentara in derizoriu, asa cum vor numai provocatorii de diversiuni nationale. Sa evalueze groaznica stagnare sociala si pierdere de timp pe care a provocat-o zazania recenta pentru intreaga tara si, mai ales pentru ce sunt ei alesi ca sa realizeze. Zazania invrajbirii romanilor provocata de si in jurul unui om care se afirma doar prin vrajba. Sa-si dea seama ei, legislativul, ca din asemenea motive am ajuns a nu mai avea in scaunul de garant al Constitutiei un om, ci doar un cinic tertip procedural.

Sa renunte, asadar, la sterilele preocupari privind formalitatile care dispar odata cu incompetentii ce le evoca, gasindu-si timp si pentru vesnicia Limbii Romane.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.