Reteaua Corect

Ziua Holocaustului in Romania

Ziua Holocaustului in Romania a fost marcata, miercuri, prin mai multe manifestari comemorative, 9 octombrie 1941 fiind data la care a inceput deportarea fortata a populatiei evreiesti din Basarabia si Bucovina, in Transnistria.

Sursa imagine: adevarul.ro

Inceputul simbolic al Holocaustului este marcat anual, insa la data de 9 noiembrie (declarata Ziua internationala de lupta impotriva rasismului si antisemitismului), aducand aminte de 9 noiembrie 1938 cand s-au luat primele masuri fizice impotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrand in istorie sub denumirea de 'Kristallnacht'' ('Noaptea de cristal'). Peste 30.000 au fost arestati si trimisi in lagarele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. Violentele au durat 24 de ore, iar 'Noaptea de cristal' a ramas in istorie ca inceputul simbolic al Holocaustului.

Ziua Holocaustului in Romania a fost marcata pentru prima oara in anul 2004, pe 9 octombrie, fiind instituita printr-o hotarare de guvern, la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, condusa de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, si a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Pe 8 octombrie 2009, in Bucuresti a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din Romania, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi.

Pe o suprafata de 2.894 de mp au fost ridicate cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana. Initiativa realizarii monumentului a apartinut Ministerului Culturii si Cultelor, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania si a consultarilor cu reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ai Comisiei Wiesel si ai supravietuitorilor Holocaustului.

Cu patru ani inainte, pe 10 octombrie 2005, in Capitala a fost inaugurat si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania 'Elie Wiesel'. Principalul obiect de activitate al institutului il constituie cercetarea si analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea si conservarea documentelor, publicatiilor, din tara si strainatate, privind Holocaustul si constituirea unui depozit pentru pastrarea acestora, ca marturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea.

 

Sursa: Agerpres

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.