Reteaua Corect

Zece țări, printre care și România, ar fi folosit un nou program spion similar cu Pegasus

Scris de newsreporter in 14 aprilie 2023 la 09:18, in Social. 335 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBaq

O investigație a Microsoft și Citizen Lab dezvăluie că aplicația de hacking QuaDream a fost folosită pentru a monitoriza jurnaliști, politicieni și activiști din cel puțin patru țări ale Uniunii Europene, scrie El Periodico, conform Rador, citat de Știripesurse.

Cel puțin 10 țări din întreaga lume au folosit un nou program de calculator pentru a spiona jurnaliști, politicieni din opoziție și activiști umanitari. O investigație comună a Microsoft și Citizen Lab a scos la iveală funcționarea acestei aplicații creată de QuaDream, o companie israeliană ascunsă.

Ancheta Microsoft notează că această companie de mercenari cibernetici își vinde platforma de spionaj, cunoscută sub numele de REIGN, guvernelor pentru a fi folosită în scopul de a asigura aplicarea legii. Cu toate acestea, un alt studiu al Centrului de Cercetare al Universității din Toronto a identificat cel puțin cinci victime din societatea civilă. Au fost localizate și servere care operează din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Ghana, Ungaria, Israel, Mexic, Cehia, România, Singapore și Uzbekistan. Informațiile jurnalistice indică faptul că QuaDream și-a oferit serviciile și autorităților din Maroc şi Indonezia.

Această listă de țări îi îngrijorează pe anchetatori, deoarece aceștia au documentat că unele dintre ele au folosit alte instrumente de spionaj pentru a încălca drepturile omului. Acesta este cazul în Mexic, Emiratele Arabe Unite și Ungaria, toate fiind implicate în persecuția jurnaliștilor critici, politicienilor dizidenți și activiștilor. Deși nu știu dacă guvernul israelian folosește acest instrument, ei amintesc că au folosit deja altele împotriva palestinienilor.

Programul de spionaj QuaDream a exploatat vulnerabilitățile din versiunile 14.4 și 14.4.2 ale iOS – sistemul de operare folosit de produsele Apple – pentru a trimite invitații de calendar rău intenționat și pentru a sparge telefoanele mobile ale victimelor sale.

Acest lucru le-ar permite atacatorilor să fure date, să asculte apelurile și să activeze camera și microfonul dispozitivului. Deși nu este sigur, această tehnică ar putea fi înlocuită de noile actualizări de sistem.

Aceeaşi metodă este aceeași folosită de Pegasus, cel mai faimos dintre programele de spionaj construite în Israel și care a fost folosit împotriva a cel puțin 65 de personalități din sfera independentă din Catalonia, dar și împotriva premierului spaniol Pedro Sánchez.

Se știu foarte puține despre QuaDream, care funcționează opac și nu are site web. Ancheta dezvăluie că firma a fost fondată în 2016 de Ilan Dabelstein, Guy Geva și Nimrod Rinsky. Primul este un fost soldat israelian care ar fi directorul executiv și cel mai mare acționar al companiei. Ceilalți doi ar fi lucrat anterior pentru NSO Group, compania din spatele Pegasus. Nu se știe dacă toți mai fac parte din proiect. Ultimul CEO ar fi Avi Rabinowitz.

Meta a remarcat în raportul său anual că a detectat "aproximativ 250 de conturi" pe care firma israeliană le-ar fi folosit pentru a-și testa capacitățile de "a pirata" dispozitive precum iPhone, dar și pe cele care folosesc sistemul de operare Android.

QuaDream nu și-ar vinde programele spion direct guvernelor, ci mai degrabă printr-o companie din Cipru numită InReach, a raportat "Haaretz". Aceste informații sugerează că și Arabia Saudită s-ar putea număra printre clienții companiei.

 

 

 

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.