- "În cazul celor două persoane, simptomele sunt minore. Persoana din Bârlad este asimpromatică, iar celaltă are simtome minore, de răceală banală", a afirmat Rafila, duminică dimineață.
- "Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.
- În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină.
- (...) Analizăm diverse scenarii, astfel încât să găsim un set de propuneri pentru limitarea transmiterii acestei tulpini.
- Aplicabilitatea măsurilor este un element care trebuie luat în considerare", a mai spus Rafila, duminică.
Reamintim că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate sâmbătă în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui, repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.
Zeci de români repatriați din Africa de Sud
Cele 29 de persoane au aterizat în noaptea de marţi spre miercuri cu o cursă TAROM pe Aeroportul Internaţional Maramureş. Ele au fost testate şi s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe aeroport de către personal medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.
Alți 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a companiei TAROM, la Baza Aeriană 90. Toți cetățenii români reveniți din Africa de Sud au fost testați.
Trei dintre ei - sportivul de la echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare și doi cetățeni din Brașov și Vaslui - au avut teste pozitive la întoarcerea în țară și s-a trecut la secvențiere pentru varianta Omicron.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.