Reteaua Corect

Vaccinul AstraZeneca: Experții OMS cer mai multe date din afara Europei

Scris de newsreporter in 23 aprilie 2021 la 10:35, in Social. 450 vizualizari Intra in discutie TaguriAstraZeneca, date, europa, OMS shortlinkhttp://crct.ro/nxJb

Experţii în vaccinuri de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au declarat joi că este necesară colectarea mai multor date despre incidenţa cheagurilor sangvine la persoanele care au primit în afara Europei vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, informează AFP citată de Agerpres, relatează HotNews.

Grupul Consultativ Strategic de Experţi în Imunizare (SAGE) din cadrul OMS a reformulat recomandările sale de precauţie în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului AstraZeneca, ţinând cont de datele despre cheagurile sangvine apărute în Europa. "OMS continuă să susţină concluzia potrivit căreia beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât riscurile", a subliniat organizaţia într-un comunicat.

Pe 7 aprilie, SAGE a anunţat că o legătură între acest vaccin şi cheaguri sangvine este plauzibilă, dar nu confirmată, insistând pe faptul că astfel de cazuri sunt "foarte rare". Recomandările SAGE au fost actualizate cu ajutorul noilor date furnizate de campaniile de vaccinare aflate în curs de desfăşurare.

Vaccinul AstraZeneca este utilizat în 157 de teritorii, potrivit unei numărători efectuate de AFP. Cele mai multe cazuri de cheaguri sangvine au fost semnalate în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană, în timp ce "foarte puţine" au fost raportate în alte ţări, notează specialiştii de la SAGE.

Experţii recomandă ca persoanele care au dezvoltat cheaguri sangvine după prima doză a acestui vaccin să nu mai primească şi doza de rapel. "O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi realizarea unei analize", notează aceiaşi experţi în noile lor recomandări.

Vaccinul AstraZeneca alcătuieşte cea mai mare parte din totalul de doze utilizate în cadrul dispozitivului COVAX, ce permite ţărilor sărace să obţină seruri anti-COVID-19 graţie unor fonduri colectate de donatori.

Peste 40,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost expediate până la această dată în 118 teritorii în cadrul programului COVAX. "Ţările ar trebui să ţină cont de situaţia lor epidemiologică, riscurile individuale şi cele de la nivelul populaţiei, disponibilitatea altor vaccinuri şi a altor opţiuni pentru a atenua riscurile", notează specialiştii din SAGE.

"Raportul beneficiu-risc este cel mai ridicat în grupurile cele mai vârstnice", precizează autorii raportului, potrivit cărora "nu se ştie până în această zi dacă există un risc de tromboză în urma administrării celei de-a doua doze" a vaccinului AstraZeneca.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.