Reteaua Corect

Va fi total interzis în România! Klaus Iohannis tocmai a semnat decretul

Scris de newsreporter in 13 aprilie 2023 la 09:20, in Social. 518 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBaa

Anunțul momentului în România. Klaus Iohannis a semnat decretul, iar acest lucru va deveni complet interzis. Legea intră în vigoare în doar câteva zile. Cine sunt cei vizați de noua măsură? Vestea momentului în România. Klaus Iohannis a semnat decretul în urmă cu puțin timp, anunță Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, șeful statului a promulgat o importantă lege, iar cei care o vor încălca riscă amenzi usturătoare, dar și până la 3 ani de închisoare, scrie Capital.

Este vorba despre legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, care prevede incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, din cauza sintagmei „opinie ori apartenenţă politică”.

Proiectul a fost atacat la CCR de USR, însă judecătorii constituţionali au decis că legea este constituţională, astfel încât vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat-o

Până la 3 ani de închisoare pentru cei care încalcă legea

În ceea ce privește prevederile legii, deputații care au înaintat-o susțin că incitarea publicului la violență sau ură prin orice mijloace trebuie să fie pedepsită ca atare, fie cu închisoare, fie cu amenda în funcție de caz.

Astfel, odată intrată legea în vigoare, orice fel de acțiune de acest tip ar urma să fie pedepsită conform legii.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în propunerea legislativă.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor Laura Vicol este cea care a pus pe masa Parlamentului o astfel de inițiativă, având în vedere întâmplările din ultima perioadă.

De ce a atacat USR proiectul de lege la CCR?

Pe de altă parte, cei de la USR nu au fost mulțumiți, motiv pentru care, la o zi după adoptarea proiectului de lege, fostul ministru al Justiției, deputatul USR, Stelian Ion a anunțat că va ataca la CCR proiectul de lege.

În ceea ce privește motivele invocate de acesta, deputatul susținea că având în vedere situația actuală și experiența din anii trecuți, el făcând referire la „încercările lui Liviu Dragnea de a ne impune anumite limitări din acestea ale libertăţii de expresie”, acest proiect nu este unul potrivit.

Curtea Constituțională nu a ținut însă cont de remarcile deputatului, drept urmare, la 28 aprilie, CCR a respins obiecțiile  Avocatului Poporului şi USR pe proiectul de lege privind sancţionarea incităţii publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare și a decis că legea este constituțională.

 

 

Capital

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.