Reteaua Corect

UNJR si AMR declanseaza jihadul dupa aparitia Protocolului cu SRI

Reactie sanatoasa din partea asociatiilor magistratilor din Romania dupa aparitia Protocolului PICCJ-SRI, semnat in 2009 de Laura Kovesi, Florian Coldea, George Maior si Gabriela Scutea (care a semnat pentru Tiberiu Nitu), scrie Luju.ro.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) condusa de judecatoarea Dana Girbovan si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), prin presedintele interimar judecatoarea Andreea Ciuca, cer public Parchetului General si Serviciului Roman de Informatii sa publice de indata absolut toate protocoalele ori intelegerile de cooperare pe care le au din 1990 pana in prezent, incheiate intre oricare dintre structurile lor din subordine si solicita CSAT sa dea publicitatii toate Hotararile pe care le-a emis in ultimii 28 de ani, care privesc ori au legatura cu Justitia.

 

 

Solicitarea celor doua asociatii ale magistratilor, exprimata intr-un comunicat din data de 3 aprilie 2018, vine ca urmare a declasificarii protocolului incheiat intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii in anul 2009, care devoala colaborarea dintre Parchetul General si SRI, precum si existenta unor echipe mixte formate din procurori si lucratori ai serviciului de informatii.

 

UNJR si AMR opineaza ca cei care au semnat si implementat acest Protocol trebuie sa si-l asume si, mai ales, "sa dea socoteala pentru el", fiind de nepermis ca, in ultimii ani, Parchetul General sa actioneze in baza unui protocol care a adaugat la lege si care contine prevederi ce contravin legii, cu afectarea dosarelor penale de urmarire penala, prin incalcarea dreptului la aparare si la un proces echitabil al celor vizati de anchete.

 

Fata de aceasta situatie, UNJR si AMR anunta ca vor declansa o serie de noi actiuni care sa conduca la clarificarea tuturor aspectelor care au determinat afectarea Justitiei si a Statului de drept, "prin prisma ingerintei serviciilor de informatii in administrarea actului de justitie".

 

 

Prezentam in continuare comunicatul comun al UNJR si AMR din data de 3 aprilie 2018:

 

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) multumesc tuturor celor care au sustinut actiunile asociatiilor prin care, incepand cu 2015, am urmarit publicarea tuturor actelor si protocoalelor secrete ce au vizat sau afectat administrarea justitiei in Romania.

 

Intr-un stat care se pretinde democratic si care respecta separatia puterilor, justitia nu poate fi administrata dupa acte secrete, asa cum era in perioada comunista. Cine sustine contrariul are grave carente in a intelege in primul rand democratia si ce inseamna respectarea drepturilor si libertatilor omului.

 

Cuprinsul Protocolului semnat intre Parchetul General si SRI in 2009 confirma ingrijorarile pe care, incepand cu 2015, UNJR si AMR le-au exprimat in spatiul public cu privire la implicarea SRI in justitie.

 

Faptul ca SRI-ul a fost cel care a initiat declasificarea acestui Protocol este de laudat si reprezinta un prim pas de revenire la normalitatea democratica si de recredibilizare a acestei institutii.

 

Grava si nescuzabila, insa, este atitudinea reprezentantilor Parchetului General, care de atatia ani de zile au actionat in baza acestui Protocol ce a produs consecinte efective in dosarele de urmarire penala, punand la indoiala respectarea dreptului la aparare si la un proces echitabil al celor acuzati.

 

Dincolo de faptul ca Protocolul adauga la lege si are prevederi ce contravin legii, prin acceptarea acestuia procurorii si parchetele au cedat independenta lor operationala SRI-ului, afectand in mod grav statutul procurorilor si increderea cetatenilor in activitatea acestora.

 

Acest Protocol a subminat independenta procurorilor cum nici un act nu a facut-o, si cu toate acestea, din 2009 pana in prezent, nu a aparut in spatiul public vreo reactie din partea parchetelor care sa conteste raportul de subordonare fata de SRI.

 

Cand un procuror, care are statut de magistrat, accepta sa fie subordonat unui ofiter SRI, isi submineaza singur propria independenta si isi compromite grav reputatia si statutul.

 

Cei ce au semnat si implementat acest Protocol trebuie sa si-l asume si sa dea socoteala pentru el.

 

Daca exista procurori care nu au cunoscut continutul lui sau nu au acceptat implementarea acestuia, trebuie, macar in acest ultim ceas, sa iasa public si sa spuna acest lucru, altfel statutul lor va fi compromis.

 

UNJR si AMR subliniaza, inca o data, ca gravitatea celor cuprinse in Protocol nu poate fi negata deoarece, intr-un stat democratic, administrarea justitiei nu se poate face prin acte care, nu doar ca sunt secrete si inaccesibile celui acuzat si judecatorilor, dar adauga la lege si/sau au prevederi contrare legii.

 

UNJR si AMR vor incepe o serie de noi actiuni pentru lamurirea tuturor acestor aspecte de o gravitate fara precedent, care au afectat grav justitia si statul de drept, prin prisma ingerintei serviciilor de informatii in administrarea actului de justitie.

 

Solicitam public atat Parchetului General, cat si SRI-ului, sa publice de indata absolut toate protocoalele ori intelegerile de cooperare pe care le au din 1990 pana in prezent, incheiate intre oricare dintre structurile lor din subordine.

 

De asemenea, solicitam public CSAT-ului sa publice toate hotararile pe care le-a emis din 1990 si privesc ori au legatura cu justitia.

 

Daca vrem sa ne rupem de trecutul comunist si sa vindecam justitia de metehnele si practicile securiste, trebuie sa incepem prin a afla adevarul cu privire la aceste acte secrete ce au influentat justitia din 1990 pana in prezent. Tot adevarul!

 

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

 

prin presedinte

 

Jud. Dana Girbovan

 

Asociatia Magistratilor din Romania

 

prin presedintele interimar

 

Jud. dr. Andreea Ciuca"

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.