Reteaua Corect

Un calcul simplu, cinic si o intrebare pentru Arafat: Care e de fapt prioritatea?

Scris de newsreporter in 08 octombrie 2021 la 10:43, in Social. 667 vizualizari Intra in discutie Taguribolnavi cronici, covid, intrebare, raed arafat shortlinkhttp://crct.ro/nyxl

Sigur, se moare pe capete si inca foarte rapid din cauza nenorocitului de Sars-Cov-2 in boala denumita de specialisti Covid-19, scrie ZiuaNews. Suntem deja in valul al patrulea iar sistemul de sanatate e in colaps. Asa ne spun autoritatile, dar adevarul e ca el era de mult la limita suportabilitatii... Pentru ca inchiderea spitalelor pentru bolnavii cronici a starnit reactii vehemente ale opiniei publice impotriva lui Raed Arafat, care a spus ca "prioritatea" e lupta cu Covid. Sa vedem insa care e adevarul parcurgand cateva date oficiale:

Un calcul simplu, sigur, e tragic, poate parea cinic, dar de Covid mor acum pe val 350 de bolnavi pe zi, o medie sa zicem de 200-250 pe zi pe toata durata varfului de val, sunt cam 1000 pe saptamana (tinand cont ca in week-end sunt 150 pe zi, ceea ce ridica iarasi un semn de intrebare: de ce mor mult mai putini vineri, sambata si duminica, ca doar moartea nu tine cont de zilele saptamanii si nici virusul, iar medicii sunt la jumatate din efectiv in spitale?), deci 4.000-5.000 cat dureaza tot valul "acut" (la noi in Romania sunt aproape 35.000 de morti in cele 4 valuri si cei putini dintre valuri de cand a inceput pandemia de aproape 2 ani), deci si daca nu scadem pe cei cu comorbiditati grave sunt 5.000, poate 7.500, doua valuri, unul primavara unul toamna, zicem ca sunt 15.000 de morti intr-un an (dintre care 80% cu comorbiditati grave si peste 70 de ani).

Acum, dupa ce am analizat decesele de la covid, luam cifele lor oficiale pentru "cronici": anul trecut au murit pentru ca au fost inchise spitalele pentru bolnavii cronici, in timpul valurilor de covid, 88% din cei bolnavi de cancer, 46% din cei cu dialize, 28% din cei cu boli cardiace ce necesita observatie constanta. Rotunjind cifrele: in 2020 au fost in jur de 20.000 de bolnavi de cancer, aproape 5.000 cu dialize saptamanale si 50.000 din cei cu boli cardiace suficient de grave incat sa necesite tratament saptamanal sub observatia medicului din spital... lor li se adauga inca varii boli cronice mortale, dar cele trei enumerate sunt cele mai importante...

Acum, cifre seci: morti de Covid 15.000 (si am rotunjit in plus), morti din boli cronice: 16.000 (de la cancer) + 2.500 (care faceau dialize urgente/acute) + 12.500 (cardiace) = 31.000. Aici mai punem ca daca - e discutabil, dar e demn de semnalat - ii luam de la Covid pe cei cu comorbiditati grave (carora virusul doar le-a pus "capac"), adica aproximativ 80% (si am pus in minus, procentul e mai ridicat, spre 90%) din numarul de morti de 15.000 inseamna ca 11.000 pot fi trecuti la "cronici" (pentru ca daca nu-i lasi in observatie la medici si in spitale ii condamni, pentru ca le omori si ce mai au din sistemul imunitar, pentru ca desi ajung la spital, ajung in faza terminala de Covid cand e prea tarziu si nu li se mai trateaza boala cronica in urgenta, ci doar Covidul), asa ca dupa calculul asta se poate zice 42.000 morti "cronici" si doar 4.000 de Covid ar fi in realitate (de aproape zece ori mai putin)... Dar, hai, tot cu cifre seci, cinice, sa punem "comorbiditatile" juma/juma la "cronici" si la "covizi" si atunci avem 38.500 de morti pe an de boli cronice prin inchiderea spitalelor si 11.500 declarati ca fiind morti de Covid. De trei ori si jumatate in acest caz. Chiar spre patru ori, am zice, daca nu am fi rotunjit si am fi luat cifre exacte. Rezulta o intrebare pentru "artizanul" inchiderii spitalelor pentru bolnavii cronici, Raed Arafat: care e prioritatea, de fapt?!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.