Reteaua Corect

Tudorel Toader, reacție după adoptarea Codului Penal

Ministrul Justiției Tudorel Toader a avut luni dimineață o reacție după ce săptămâna trecută Parlamentul a adoptat Codul Penal, spunând că modificările au survenit în Comisia specială și membrii comisiei sunt în măsură să răspundă. Mai mult, acesta a afirmat că se va vedea la controlul constituţional dacă modificările corespund exigenţelor constituţionale, relatează Știripesurse.ro.

„Nu este noul Cod penal. Este Codul penal din 2014 care are modificări. Cu privire la acest Cod penal, vă aduceți aminte că MJ a elaborat proiectul de lege pentru modificare, în sensul punerii de acord cu deciziile CCR, în sensul punerii de acord cu directivele UE. Mă refer la Codul penal și la procedură penal. Strict propunerea noastră viza transpunerea directivei, punerea de acord cu deciziile CCR. Mai departe, modificările au survenit la Comisia specială și dânșii sunt în măsură să vă răspundă. Eu ce vă pot spune? Eu vă spune că în controlul de constituționalitate se va vedea dacă modificările adoptate corespund exigențelor constituționale. (...) oportunitatea unei reglementări aparține legiuitorului, iar constituționalitatea este o obligație generală pe care o va verifica instanța de contencios constituțional”, a spus Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției.

Cât despre dezincriminarea abuzului în serviciu, Tudorel Toader a declarat: „Legiuitorul este obligat să modifice o lege, Codul penal în speță, cu deciziile CCR. Dar legiuitorul nu este obligat să adopte și alte modificări. (...) Eram în mașină când cineva m-a întrebat despre ce părere am despre neglijență și în acel moment aflasem despre dezincriminare. Cu privire la abuz, au fost multe dezbateri. Știți că am primit multe propuneri de modificare. (...) În Codurile penale din statele UE doar câteva au incrimat abuzul. Sunt Coduri penale care incriminează abuzul dar într-o formă mult mai riguroasă, mult mai strictă, mai clară așa cum ne cere CEDO și CCR. La nivelul Comisiei speciale s-au strâns 32 de propuneri pentru modificarea abuzului în serviciu, una fiind a Ministerului Justiției. (...) Am făcut o sinteză a lor, am luat din acele propuneri ceea ce am considerat și le-am trimis la Comisia specială. Întrebați Comisia specială care au fost rațiunile pentru care au reținut una dintre variante. Cele 32 de propuneri au fost propuneri. Propunerea nu produce efecte juridice și Comisia specială a reținut una dintre ele. Dânșii vă pot explica comparativ de ce au preferat o soluție în detrimentul alteia”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.