Reteaua Corect

Tudor CIUHODARU: Atenție! Se extinde GRIPA PORCINĂ

Scris de newsreporter in 13 februarie 2018 la 10:18, in Social. 43 vizualizari Intra in discutie TaguriAH1N1, facebook, gripa porcina, iasi, mesaj, preventie, tudor ciuhodaru shortlinkhttp://crct.ro/nsf2

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a lansat pe pagina sa de Facebook un avertisment, el atrâgând atenția că gripa porcină A(H1N1) se extinde și făcând o amplă prezentare a acesteia precum și a modalităților de prevenție.

”Atenție părinți și bunici. 7 lucruri de ştiut despre gripa porcină A(H1N1). Gripa a făcut azi o nouă victimă. La Iași 20 de copii au fost diagnosticați cu gripă în doar câteva ore iar azi în Romania s-a înregistrat cel de-al 22-lea caz letal. Într-o singură gardă în UPU au fost consultați 171 de copii, marea majoritate cu viroze și gripă.

Gripa porcină, A(H1N1) numită şi gripa mexicană:

1. Este o boală infecțioasă, ce evolueză cu febră moderată, curbatură şi interesarea căilor respiratorii superioare (rinofaringe) şi mai rar cu exprimări gastro-enterice, având rare tendinţe de complicaţii.

2. Se transmite de la om la om, nu de de la animale (porci, câini sau pisici) şi nici de la păsări, preponderent pe cale aeriană, în condiţii de nerespectare a regulilor elementare de igienă. Răspândirea pe toate continentele a fost favorizată de globalizare, în particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului în condiţii de reciclare şi presurizare nu are nicio eficienţă asupra virusurilor.

3. Afectează predilect persoanele sub 40 de ani. Stările asociate, care induc un risc crescut faţă de boală şi complicaţii, inclusiv deces prin insuficienţă respiratorie acută, includ: sarcina şi lăuzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic), imunodeficienţe şi patologia cronică (respiratorie sau cardiacă).

4. Morbiditatea şi mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mică faţă de gripa sezonieră care poate ajunge într-un an pandemic la circa 90 de milioane îmbolnăviri, cu 865.000 spitalizări şi 209.000 de cazuri letale. Gripa porcină în ,,pandemia” din aprile 2009- august 2010 a înregistrat doar circa 18500 cazuri letale.

5. Măsurile de prevenţie, valabile oriunde şi oricând pentru orice viroze, includ respectarea strictă a regulilor de igienă (utilizarea batistei, a şerveţelului de unică folosinţă când tuşim sau strănutăm, spălatul riguros pe mâini), evitarea aglomeraţiilor şi izolarea pacientului la domiciliu.

6. Consultaţi medicul de familie şi evitaţi, cel puţin la Iaşi, zecile de ore de aşteptare de la urgenţe unde riscul de transmitere a oricărei infecţii respiratorii creşte exponenţial datorită aglomeraţiei. Puteţi lua în considerare, după informare privind beneficiu- risc, imunizarea prin vaccinare.

7. Evitaţi automedicaţia.

Rețineți:
1. !!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate 
3. Respectaţi cu stictețe regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.