Reteaua Corect

Traian Băsescu, despre demersul lui Augustin Lazăr: Cum să ataci în instanţă un raport de evaluare?

Traian Băsescu s-a întrebat cum poate Augustin Lazăr să atace în instanţă un raport de evaluare. Declaraţia fostului preşedinte vine în contextul în care procurorul general a depus, la Curtea de Apel Alba Iulia, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie, scrie Mediafax.

Întrebat, duminică seară la România TV, despre faptul că preşedintele Klaus Iohannis a spus că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare a acestuia din funcţie, Traian Băsescu a răspuns: "Aici venim iar acolo unde eram cu revocarea miniştrilor. Nimeni nu îi poate pune preşedintelui un stilou în mână să semneze un decret. Vreţi să fiu cinstit. Recunosc, eu nu sunt jurist. Cum Dumnezeu să ataci în instanţă un raport de evaluare? Eu cred că acei judecători vor spune că nu au ce să judece. Ah, dacă ataca decretul de revocare, atunci era altceva. Trebuie să ataci ceva, o decizie, o hotărâre de Guvern, o lege, ceva. Dar acesta este un raport de evaluare cu o propunere. Cum să ataci în instanţă o propunere?".

 Chestionat despre antepronunţarea lui Klaus Iohannis în ceea ce îl priveşte pe procurorul general, Băsescu a explicat că şeful statului "a dat un semnal".

"Probabil de frica faptului că ar putea să vină, în cazul în care l-ar revoca şi cine ştie ce propune îi face Guvernul pe urmă. Deci este o dispută", a spus Traian Băsescu.

Acesta a adăugat că modul în care a reacţionat Klaus Iohannis cu privire la propunerea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, se încadrează perfect în recomandările făcute de Comisia Europeană în raportul MCV.

"Se află perfect în recomandările Comisiei Europene. Decizia preşedintelui e exact în baza raportului Comisiei Europene. Atenţie. Sunt două puncte pe care preşedintele le-a respectat ad literam, adică suspendarea imediată a procedurilor de numire a tuturor procurorilor importanţi şi el a suspendat cinci numiri şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef. Aici vă spun eu care este istoria, pentru că este din timpul meu. MCV-ul cerea elaborarea unor criterii transparente de desemnare a procurorului-şef al DNA, ca de altfel şi a procurorului general. Aceste criterii probabil că domnul Tudorel Toader le va redacta. Vor fi făcute publice şi atunci fiecare procuror va ştii dacă se poate înscrie. Dar atenţie. Comisia Europeană introduce aici o exigenţă care îndreaptă lucrurile pe un anumit canal. Condiţia pentru DNA este ca procurorul să aibă experienţă în urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie. Deci îndreaptă lucrurile către un om din DNA", a conchis fostul preşedinte.

Comisia Europeană recomandă României, în raportul MCV, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a anunţat Comisia Europeană, recomandând, în raportul MCV, suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Pe 2 noiembrie, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Tot atunci, procurorul general a depus o plângere prealabilă şi la Ministerul Justiţiei împotriva raportului. Următorul termen de judecare la Curtea de Apel Alba Iulia este marţi, 27 noiembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, înainte de a lua o decizie privind revocarea din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr, va studia motivarea avizului negativ dat de procurorii CSM. El a precizat că propunerea de revocare a acestuia i s-a părut şi i se pare o eroare.

Procurorii CSM arată, în motivare, că au avizat negativ revocarea procurorului general, deoarece solicitarea ministrului Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate şi Tudorel Toader a dovedit o evaluare personală, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.