Reteaua Corect

Termenul 'gaslighting' este cuvântul anului 2022 (dicționar)

Scris de newsreporter in 29 noiembrie 2022 la 10:10, in Social. 275 vizualizari Intra in discutie Taguricuvântul anului 2022, gaslighting, Merriam-Webster shortlinkhttp://crct.ro/nAwv

Termenul "gaslighting", care se referă la manipularea psihologică, a devenit cuvântul anului 2022 conform dicționarului explicativ american Merriam-Webster, a anunțat redactorul principal al dicționarului, Peter Sokolowski, într-un interviu publicat, luni, de Associated Press, conform Rador, citat de Știripesurse.

După cum se aşteaptă, cuvântul anului potrivit Merriam-Webster va fi anunțat oficial până la sfârșitul zilei de astăzi, dar editorul l-a dezvăluit înainte de termen. Potrivit afirmaţiilor lui Sokolowski, numărul de căutări legate de gaslighting pe site-ul dicționarului au crescut cu 1.740% în 2022, comparativ cu anul 2021. În același timp, a adăugat el, interesul ridicat pentru acest termen a rămas pe toată durata perioadei, ceea ce l-a făcut lider absolut.

În dicționarul menționat, gaslighting este definit ca "manipularea psihologică a unei anumite persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, ceea ce duce la faptul că victima începe să se îndoiască de corectitudinea propriilor gânduri, percepția realității, amintirile, și de aici confuzie, pierderea încrederii, scăderea stimei de sine, instabilitate emoțională și mentală și dependență de manipulator".

Cuvântul care a câștigat popularitate în ultima perioadă există de mult timp. Acesta este menționat în piesa scriitorului englez Patrick Hamilton "Gaslight" în 1938. În ea, soțul își convinge soția că este bolnavă mintal. Pentru a face acest lucru, el folosește, printre altele, lămpi cu gaz - le reduce luminozitatea, dar își asigură soția că încăperea este la fel de luminoasă ca înainte. Ulterior, cuvântul gaslighting a fost folosit în practica psihologică pentru a se referi la manipulări similare.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.