Reteaua Corect

SURPRIZĂ: LA MASA DE LA RESTAURANTUL LIBANEZ A FOST ȘI UN GENERAL SRI ACTIV

S-a comentat intens în ultimele zile evenimentul de la un restaurant libanez din București, unde, în pofida spațiului restrîns și al rangului relativ scăzut al localului, s-au nimerit suspect de multe personalități din politică, presă și servicii, concomitent. Cel mai important, între cei prezenți s-a numărat un general activ din SRI, ceea ce ar putea complica nițel lucrurile, pentru că ofițerii activi au anumite constrîngeri atît prin statutul cadrelor, cît și prin codurile etice.

La restaurantul libanez, Coin Vert conform relatărilor presei, au fost prezenți sîmbătă generalul în rezervă Florin Coldea, fostul șef operativ al SRI, senatorii Vasile Dîncu, PSD, și Claudiu Tîrziu, AUR, deputații Radu Popa și Diana Tușa, PSD, plus deputatul PNL Andrei Alexandru, membru al Comisiei de siguranță națională și, în fine, ziaristul Iosif Buble, patronul institutului CURS.

Pînă la această oră au curs fluvii de cerneală în presă în jurul subiectului, vorbindu-se multe, de la jocuri politice de taină la întîlniri întîmplătoare.
Greu de crezut că atîtea VIP-uri se întîlneau ziua în amiaza mare ca să pună la cale, să zicem, alegerile de anul viitor.
La fel de greu de crezut, spre imposibil, e că a fost o coincidența prezența a nu mai puțin de opt VIP-uri concomitent într-un local în care au încăput, probabil, cu încălțătorul. Și unde s-a lăsat, potrivit unor participanți, cu unificarea unor mese, ca să fie cît mai veselă atmosfera.

Conexiunile majore făcute de presă au fost Florian Coldea – pesediștii, Florian Coldea-AUR, s-a comentat chiar și prezența jurnalistului.
PSD, prin gura deputatulului Radu Cristescu, a transmis public că parlamentarii PSD prezenți vor trebui să dea explicații la partid, în primul rînd din cauza statutului lui Florian Coldea, considerat mai ales de pesediști capul statuluu-paralel din era Băsescu.

Nu e o atitudine exagerată, categoric.
În România, frăția dintre politicieni, agenți ai serviciilor și chiar jurnaliști s-a dovedit nu tocmai benefică și în spiritul democrației, în perioada post-comunistă. E firesc, deci, să sufli și în iaurt.

Există însă o mică problemă, poate mai mare decît a lui Dîncu, Tușa ori Popa în raport cu partidul.

La chermeza de sîmbătă a luat parte, pe lîngă toți cei pomeniți mai sus, și un al doilea general SRI, activ de astă dată.

E vorba de gen.Dorina Ioana Coldea, soția fostului șef operativ.
Dacă soțul a scăpat de cele mai multe constrîngeri, ca rezervist, pentru activi Statutul cadrelor militare prevede:

Interdicții şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi
Art. 14. – Cadrelor militare în activitate le este interzis:
a) să constituie sau să facă parte din partide, formatiuni, asociații sau organizații cu caracter politic ori sindical;
b) să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea ori în defavoarea formațiunilor, asociațiilor sau organizațiilor cu caracter politic sau sindical, ori a unui candidat independent pentru funcții alese;
Art. 15. – (1) Cadrelor militare în activitate le este restrâns exercițiul unor drepturi, astfel:
a) exprimarea opiniilor sau preferinţelor politice nu le este permisă la locul de muncă sau în spațiul public;

În egală măsură, Ghidul de conduită etică al personalului Serviciului Român de Informații prevede, la capitolul 2.3.2 norme de integritate:

”Ne desfășurăm activitatea în afara oricăror imixtiuni și ingerinţe, subordonaţi exclusiv valorilor și intereselor naţionale de securitate și ale cetăţenilor ţării.
Suntem integri când:
2 în exercitarea atribuțiilor funcției avem o atitudine obiectivă, neutră, față de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură;
2 nu săvârșim acte sau fapte care contravin demnității, prestigiului sau regulilor de comportament care decurg din apartenența la Serviciu”.

Pentru ofițerii activi ai serviciilor secrete se recomandă, deci, maximă precauție în ce privește socializarea cu politicieni, mai ales aflați la putere, ba chiar și cu jurnaliști, pentru a se evita interpretări nedorite și afectarea imaginii serviciilor respective.
Pentru generalul de brigadă (ori chiar gen.maior, după unele surse) Dorina Coldea, precauția trebuia să fie exponențial suplimentară.

Pentru că al ei soț a fost suspendat din conducerea SRI, apoi trecut în rezervă în 2017, fix în urma unui scandal de socializare nepermisă cu politicieni. Un scandal care a implicat, la fel ca sîmbătă, fotografii.

Nu trebuie să se înțeleagă că gen.Dorina Coldea ar trebui dată automat afară din SRI după chermeza de sîmbătă, de la care i-ar fi fost ușor să se extragă, dacă dorea, dar e sigur că ar trebui să urmeze niște explicații date conducerii serviciului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.