Reteaua Corect

Studiu: Lipsa somnului ne face mai egoiști

Părinții copiilor nou-născuți și lucrătorii în ture știu prea bine cum un somn prost îi poate face morocănoși. Însă studii avansate au arătat că este mai mult decât atât, relatează Ziare.com.

Experții în somn de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit că lipsa somnului poate să îi facă pe oameni egoiști, scrie Daily Mail.

Chiar și pierderea unei ore de întrerupere a modelului normal de somn al cuiva pare să-l facă mai puțin generoși cu ceilalți.

 

Lipsa somnului atenuează părți ale creierului responsabile de empatie

 

Într-o analiză, cercetătorii au descoperit că donațiile caritabile au scăzut cu 10% în săptămâna după intrarea în vigoare a orei de vară în majoritatea statelor din SUA.

Dar scăderea sa nu a fost observată în statele care nu și-au dat ceasul înainte cu o oră.

Scanările creierului a zeci de voluntari au descoperit, de asemenea, că lipsa de somn timp de 24 de ore a atenuat părți ale creierului responsabile de empatie.

Răspunsurile la chestionar au sugerat, de asemenea, că persoanele care au dormit mai puțin aveau șanse semnificativ mai puține să vrea să-i ajute pe alții.

Cercetătorul principal, profesorul Matthew Walker, un eminent neurolog, a spus că descoperirea arată cum privarea de somn „degradează însăși structura societății umane”.

„Ajutorul este o caracteristică fundamentală, fundamentală a omenirii”, a adăugat el

Recomandările NHS sunt ca adulții să încerce să doarmă 7-9 ore de somn în fiecare noapte, în timp ce pentru copii este nevoie de 9-13 ore de somn.

Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că pierderea somnului poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, demență și diabet.

 

Cum influențează schimbarea orei de somn generozitatea oamenilor

 

Cercetătorii au efectuat trei experimente pentru cea mai recentă cercetare, care a fost publicată în revista cu acces deschis PLOS Biology.

Echipa a analizat 3,87 milioane de donații caritabile făcute între 2001 și 2016 în 48 de state din SUA.

Ei au comparat numărul de donații făcute înainte și după ora de vară, care are loc în a doua duminică a lunii martie pentru majoritatea statelor din SUA.

Numărul donațiilor făcute a scăzut cu o zecime în săptămâna după schimbarea ceasului. Nu a existat nicio schimbare semnificativă în niciun alt moment al anului, ceea ce sugerează că pierderea unei ore a fost de vină.

Un alt experiment a folosit un chestionar online pentru a vedea cât de generoși se simt oamenii în funcție de calitatea somnului lor.

Aproximativ 171 de participanți au fost rugați să completeze jurnalele de somn timp de patru zile - inclusiv cât timp au dormit și dacă acesta a fost întrerupt.

Ei au răspuns, de asemenea, la întrebările sondajului zilnic pentru a-și evalua empatia și generozitatea.

De exemplu, una dintre întrebări era dacă ar ajuta dacă un străin i-ar opri pentru a cere indicații în timp ce se grăbeau să lucreze.

Rezultatele au arătat că cei cu un somn de calitate mai slabă, în general, au fost semnificativ mai puțin generoși decât cei care au dormit mai bine.

Și oamenii erau, de asemenea, mai puțin probabil să vrea să ajute oamenii în zilele în care dormeau mai rău.

În cele din urmă, 23 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani au fost aduși în laboratorul din California pentru o monitorizare mai atentă în două ocazii separate.

Într-un test, participanții au fost invitați la laborator când au fost pe deplin odihniți și au primit un chestionar care le-a testat empatia.

Participanții au fost monitorizați folosind un ceas de mână în zilele înainte de a lua parte la experiment pentru a se asigura că au venit bine odihniți.

Într-un al doilea test, aceștia au fost ținuți treji în laborator timp de 24 de ore de la 21.30, când nu aveau voie să bea alcool sau cofeină, dar puteau să se uite la televizor sau să navigheze pe internet.

Au primit un chestionar similar după experiment pentru a-și testa generozitatea.

Cercetătorii au descoperit că 78% dintre oameni au arătat o reducere a dorinței lor de a-i ajuta pe ceilalți.

Scanările RMN efectuate la ora 10 dimineața a doua zi au arătat că persoanele care nu au dormit timp de 24 de ore au avut o activitate semnificativ mai mică în rețeaua de cogniție socială a creierului.

Zona este cunoscută pentru faptul că îi ajută pe oameni să empatizeze cu ceilalți și să înțeleagă cum gândesc și simt.

„Cum funcționăm ca specie socială – și suntem o specie socială – pare profund dependent de cât de mult dormim”, a concluzionat profesorul Walker.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.