Reteaua Corect

Situația devine explozivă în Nordul Siriei

Armata siriană va desfăşura forţe de-a lungul fruntierei cu Turcia, într-un acord cu administraţia condusă de kurzi în nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea ofensivei turce, a anunţat duminică administraţia kurdă, transmite Reuters preluată de news.ro, relatează Știripesurse.ro.

Desfăşurarea armatei va susţine Forţele Democrate Siriene (SDF) conduse de kurzi în combaterea ”acestei agresiuni şi eliberarea zonelor în care au intrat armata turcă şi mercenarii”, potrivit aministraţiei conduse de kurzi, a anunţat armata referindu-se la rebelii sirieni susţinuţi de Turcia.

Acestă măsură va permite eliberarea altor oraşe ocupate de armata turcă, cum ar fi Afrin. Armata turcă şi rebelii sirieni alianţi i-au gonit pe rebelii kurzi din Afrin în 2018.

Acordul a survenit după decizia surprinzătoare a Statelor Unite de a retrage un grup din forţele sale de pe un sector de la graniţă, deschizând calea incursiunii Turciei.

SDF, un aliat vital al Statelor Unite în campania împotriva Statului Islamic, a numit decizia Washingtonului drept ”un cuţit în spate”.

”Pentru a preveni şi a bloca acest asalt turc, s-a ajuns la un acord cu guvernul sirian, a cărei datorie este să protejeze graniţele ţării şi să protejeze suveranitatea siriană, pentru ca armata siriană să intre şi să se desfăşoare de-a lungul graniţei dintre Siria şi Turcia”, potrivit unui comunicat.

Forţele conduse de kurzi au stabilit un control asupra unor zone din estul şi nordul Siriei, de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011, înfiinţând guverne proprii, dar afirmând întotdeauna că obiectivul lor este autonomia şi nu independenţa.

În pofida animozităţii dintre grupările kurde şi Damasc, unde guvernul i-a persecutat sistematic pe kurzii sirieni, SDF a intrat rareori în conflict cu guvernul sirian în timpul războiului.

Cele două părţi par să îşi fi coordonat campaniile militare împotriva inamicilor comuni, în special rebelii susţinuţi de turci participanţi la ofensiva armatei turce.

Armata turcă a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.