Reteaua Corect

Situația de la centrala Zaporojie stârnește îngrijorare. Cât de mare este pericolul nuclear

Scris de newsreporter in 07 august 2022 la 09:29, in Social. 299 vizualizari Intra in discutie TaguriAIEA, centrala Zaporojie, CNCAN, nuclear, petre min, risc, românia shortlinkhttp://crct.ro/nzYM

Riscul unei catastrofe nucleare este cât se poate de real, după recentele bombardamente ale ușilor de la centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, spune șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. La rândul său, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a unității. Energoatom susține că bombardamentele ruse au afectat grav unitatea de azot-oxigen a centralei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a condamnat atacul rus și a cerut ocupanților, care controlează centrala încă din martie, să permită accesul inspe ctorilor de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Oficialii români de la Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spun însă că nu se pune problema unui pericol iminent pentru România, scrie Digi24.

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament”, a explicat sâmbătă, la Digi24, Petre Min, consilier la CNCAN.

„Aș vrea să precizez că a fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucrainieni, cât și de la agenția de la Viena”, a adăugat oficialul român.

centrala nucleara de la zaporojie profimedia-0686489866Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare cu apă ușoară presurizată și este amplasată pe malul fluviului Nipru, în orașul Enerhodar Foto: Profimedia Images

El a dat asigurări că în acest moment, situația radiologică este stabilă, nu sunt scurgeri de radioactivitate și nu există niciun risc.

Întrebat dacă, având în vedere distanța dintre Ucraina și România, ar exista vreun risc pentru România, specialistul a răspuns: „Bineînțeles, dacă este să vorbim cel puțin la nivel de percepție, atunci când vorbim despre un accident nuclear cu toții avem îngrijorări, dar din perspectiva riscului radiologic, această distanță practic ne ne pune într-o situație sigură. Este mult prea departe România față de această centrală, astfel încât să avem îngrijorări din punct de vedere radiologic, dacă ar exista o o situație”, a declarat Petre Min.

„În plus, dacă ar exista o situație, am avea rapid aceste informații, pentru că și sistemele noastre de monitorizare la nivel național funcționează și sunt interconectate cu sistemele de monitorizare de la nivel internațional. Avem la dispoziție planuri de răspuns, am putea să stabilim dacă este nevoie de a implementa vreo măsură pentru România sau nu. Dar în primul rând, distanța fiind atât de mare, România, nu „beneficiază” direct, să spunem așa, de un risc nuclear de la această centrală”, a punctat oficialul CNCAN.

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.