Reteaua Corect

Situația Caselor de Presă cu probleme

„Întrunit astăzi, Consiliul de Onoare a avut mai multe puncte importante pe ordinea de zi”, se arată într-un comunicat, pe care-l redăm în continuare:

În primul rând, a stabilit modalitățile de creare a unei platforme comune de știri și articole. Fidel principiului că „împreună suntem mai puternici”, platforma se dorește a fi o voce a membrilor și o reacție la probleme cu care se confruntă presa din România. De asemenea, jurnaliștii membri ai Clubului, dar care nu sunt arondați vreunei case de presă, vor putea publica în regim de tip freelance în acest spațiu online. Activitatea aceasta va fi monetizată de algoritmii IT universali și agențiile acreditate în beneficiul ziariștilor și a caselor de presă contributoare din punct de vedere editorial funcție de pondere și audiență. Acest subiect va face obiectul unui comunicat ulterior.

De asemenea, a fost dezbătută, în detaliu, situația la zi a membrilor Clubului, jurnaliști și case de presă. În ceea ce-i privește pe jurnaliști, politica stabilită de către Consiliul de Onoare este lipsită de orice fel de echivoc. Orice ziarist din România se poate înscrie, va face parte din Clubul de Presă, va putea participa la adoptarea celor mai importante măsuri, va fi apărat de grupul de avocați arondați și va beneficia de toate avantajele oferite de această organizație, inclusiv de posibilitatea de a fi premiat la sfârșitul anului.

Situația Caselor de Presă cu probleme

Situația se schimbă din perspectiva caselor de presă. Pot fi membre ale Clubului numai casele de presă în interiorul cărora nu există dispute legate de acționariat sau de persoanele care au dreptul de decizie. Deși a fost solicitat în acest sens de către două trusturi, Clubul de Presă refuză să ia act de documentele care i-au fost transmise (nedorind să se substituie în vreun fel unei instanțe) și nu se va implica sub nicio formă în disputele interne care au loc. În schimb, îi vom primi cu plăcere în rândul membrilor atunci când se vor lua decizii care nu vor fi contestate în acest sens la nivelul respectivelor trusturi de presă.

Sorin Roșca Stănescu: „Consiliul de Onoare regretă faptul că, în primul său comunicat, după Convenția Națională, grație entuziasmului general, pe lista membrilor au fost incluse trusturi în care există dispute legate de acționariat și de dreptul la decizie. Întrucât algoritmul de înscriere de pe site-ul Clubului (clubuldepresa.ro) a fost mult mai permisiv la data constituirii, acționarii caselor de presă au înscris entitățile cu ceea ce noi am considerat a fi bună credință față de un demers atât de important. Astfel, au fost incluse în rândul caselor de presă membre Evenimentul Zilei, dar și B1 TV. Constatăm acum că doar de o parte a acționariatului și nu în consens.“

În ceea ce privește România TV, de la acest post de televiziune s-au înscris mai mulți jurnaliști, iar într-o discuție anterioară între patronatul postului și conducerea Clubului s-a menționat și faptul că stația respectivă ar urma ca la o dată ulterioară să devină membră a asociației profesionale. Ne mâhnește faptul că nici în privința acestei entități media nu există consens la nivelul conducerii interne față de intențiile patronatului. Suntem, însă, deschiși în orice moment să primim în Club și România TV așa cum jurnaliștii acestui post tv fac deja parte din organizația noastră.

Facem, de asemenea, precizarea că Răzvan Dumitrescu, vedeta Antenei 3 CNN, s-a înscris în Clubul de Presă în calitate de jurnalist, fără a angaja sub nicio formă trustul Antenelor. Rămâne la latitudinea jurnaliștilor de aici să se înscrie sau nu în rândul membrilor Clubului de Presă, ca și a trustului în sine.

De asemenea, s-a mai decis că un membru al Clubului de Presă poate face parte și din altă sau din alte organizații ale jurnaliștilor, la fel cum Clubul de Presă este decis să încheie parteneriate și să colaboreze cu alte organizații de presă care funcționează în România.

Ținem cont de toate criticile care ni s-au adus sau ne vor fi aduse în viitor, dar dezavuăm orice campanie desfășurată împotriva Clubului de Presă și care este determinată în vreun fel de interese ale unor partide politice, ale unor servicii secrete, ale unor rezerviști ai acestora, într-un cuvânt, ale statului subteran. Clubul de Presă nu se angajează în dispute cu asemenea personaje manipulate. În schimb, fiecare membru al Clubului și, firește, al Consiliului de Onoare are dreptul să reacționeze așa cum crede de cuviință.

În concluzie, casele de presă în care Consiliul de Onoare a constatat că există disensiuni nu se vor mai regăsi pe lista membrelor Clubului de Presă până la definitivarea litigiilor interne, reafirmând că asociația noastră nu dorește să se implice în vreun fel în chestiunile interne ale companiilor de presă, iar în viitor vom fi foarte atenți la acest fapt în privința noilor cereri de înscriere, evitând astfel de probleme, care să ne deturneze de la scopul nostru principal, anume interesele comune ale jurnaliștilor și caselor de presă în societatea românească.

În final, suntem în măsură să anunțăm că în această săptămână va avea loc următoarea întrunire a Consiliului de Onoare, care va lua în discuție modalitatea în care își vor desfășura activitatea grupul avocaților benevoli și grupul sponsorilor.

Lista Caselor de Presă înscrise în Clubul de Presă

Iată lista Caselor de Presă care fac parte în acest moment din Clubul de Presă:

Academia Cațavencu

agentiamedia.ro

Albaiulianul

Arena Vâlceană

Atomic TV

ASPES

Bebelu

BIT TV

BZI

Casa Mea

Cetățeanul.net

Clujlive.ro

Controverse Tg. Mureș

Correctnews.ro

Cuvântul Liber

Dâmbovița News

Dezvaluiri.ro

Dobrogeanews.ro

Eveniment Vâlcean

Etno TV

Gazeta Brașovului

Gazeta de Cluj

Gold FM

Gorjeanul

Impact în Gorj

Indiscret în Oltenia

Informația de Severin

Informația de Teleorman

Iubim Brasovul

Jurnalul de Argeș

Jurnalul de Iasi

Jurnal Giurgiuvean

Lumea Banilor

Lumea Infrastructurii

Lumea Justiției

Media Călărași

Monitorul de Suceava

necenzurat.ro

neurococi.ro

Open TV

Patria Română

Pro Brăila

Pro Gorj

Puterea.ro

Radio Buzz FM Buzău

Radio Fix 99,8 FM

Radio Sport Total FM

România Liberă

Realitatea PLUS

Realitatea Financiară

RepublicaTV

Revista AutoTehnica

RTS MEDIA TRUST

SC DUNAV MEDIA SRL

Solid News

stiri.botosani.ro

Stirirapide.net

Știrile Maramureș

Taraf TV

Tomis News

Tribune

TV SUD

TVF Oltenia

Valahia Giurgiu

Ziua News

Ziua de Vest

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.