Reteaua Corect

Sindicatele incaseaza 150 de milioane de euro anual din cotizatii. Vezi ce lefuri au liderii

Cei 2,5 milioane de angajati romani care platesc in fiecare luna cate 1% din salariul brut pentru a fi membri de sindicat aduc in buzunarele sindicalistilor din cele mai mari confederatii cate 150 de milioane de euro anual, potrivit unui calcul al Ziarului Financiar. Vezi unde se duc acesti bani si cat castiga liderii.

miting in Bucuresti, mai 2010.jpg miting in Bucuresti, mai 2010.jpg

Banii nu sunt folositi numai pentru plata salariilor angajatilor din conducerea sindicatelor, ci si pentru plata cheltuielilor cu grevele organizate de acestia. Investigatia demarata de Agentia Nationala de Integritate (ANI) privind averile liderilor sindicali a declansat o serie de controverse legate de banii rulati anual de sindicalisti si ceea ce se regaseste in declaratiile lor de avere, scrie ZF.

"Gradul de sindicalizare in Romania este undeva intre 45 si 50% (adica 2,3 - 2,5 milioane de salariati - n.red.), iar din acestia circa 40% provin din sectorul bugetar", a spus Bogdan Hossu, liderul Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", care are aproximativ un milion de membri de sindicat, dintre care 400.000 provin din sectorul public. De profesie inginer electronist, Hossu este unul dintre cei mai vechi si activi lideri de sindicat din Romania, care si-a inceput activitatea sindicala in urma cu 21 de ani, in calitate de presedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor "Solidaritatea '90". Declaratia sa de avere publicata pe site-ul ANI arata ca anul trecut a avut un venit lunar mediu de 1.650 de euro pe luna, din salariul de presedinte al "Cartel Alfa" si alte surse, fiind de peste trei ori mai mare decat salariul mediu brut la nivel national in luna decembrie (de 490 de euro, potrivit datelor publicate la Institutul National de Statistica). Hossu a spus ca venitul din declaratia sa de avere este brut si ca tot ceea ce incaseaza pe langa salariu este donat Confederatiei Cartel Alfa. Cu toate acestea, venitul lui Hossu este de peste patru ori mai mic decat cel unui alt lider dintr-un sindicat membru in Consiliul Economic si Social, institutia cu rol consultativ care ii reuneste pe reprezentantii sindicatelor, ai patronatelor si ai Guvernului pentru avizul unor proiecte de acte normativie.

Salariu de 7.000 de euro pentru Marius Petcu

Marius Petcu, presedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia si al Federatiei Sanitas, a incasat anul trecut un venit de peste 7.000 de euro pe luna, fiind unul dintre cei mai bine platiti salariati din economie, avand in vedere ca veniturile sale sunt comparabile cu cele ale sefilor de multinationale si cu cele ale unui manager din middle management dintr-o banca din top 10. De altfel, salariul sau este de peste cinci ori mai mare decat cel al unui angajat din banci, intrucat salariul mediu in sectorul financiar este de 1.200 de euro brut/luna, bancherii fiind printre cel mai bine platiti salariati din economie.

"E usor sfidator sa ai salarii foarte mari ca lider de sindicat, de aceea eu nu am un salariu atat de mare precum cel al altor lideri de sindicat, desi incasam mai mult decat alte confederatii din cotizatii. Banii proveniti din cotizatii sunt folositi si pentru fondul pentru greve, a carui valoare ar vrea si Guvernul sa o stie", a mai spus Hossu, in ale carui confederatii sindicale sunt membri si angajati ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, care are unul din cele mai puternice sindicate private din Romania. Hossu nu a dorit sa precizeze care e valoarea incasata anual din cotizatii de catre Cartel Alfa si nici care ar fi valoarea fondului de greia sau a cotizatiilor pe care le platesc romanii anual pentru a fi membri de sindicat.

"In ultimii ani, in zona privata gradul de sindicalizare a scazut foarte mult, pentru ca in economie exista foarte multe IMM-uri unde de multe ori nici nu sunt 15 angajati, ca sa se poata constitui un sindicat. In general, in Europa, gradul de sindicalizare este de cam 30%, cu exceptia tarilor nordice, unde este mai mare si unde din cotizatii se plateste fondul de somaj. Din cotizatiile platite anual de salariatii romani o mare parte din bani se intorc inapoi la acestia, sub forma unor cadouri de Craciun, ajutoare pentru inmormantare sau ajutoare sociale", a spus Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii si fost sindicalist, membru in CNSLR Fratia, care este o organizatie apropiata de PSD, care are in atributii coordonarea dialogului social.

Patrimoniu de 2,3 miliarde de dolari

Liderii celor cinci sindicate membre CES par a fi eterni la conducerea confederatiilor, avand in vedere ca majoritatea au ocupat aceasta functie de 10-20 de ani. De altfel, Dumitru Costin, unul din cei mai activi lideri sindicali din ultimii 20 de ani, a renuntat anul trecut la functia de presedinte al Blocului National Sindical, pentru ca unele proteste ale sindicalistilor membri au esuat, insa a revenit in scurt timp la conducerea organizatiei, nefiindu-i gasit un inlocuitor pe masura. De altfel, dupa Revolutie, cele mai mari sindicate si-au impartit un patrimoniu de 2,3 mld. dolari si cel putin 21.000 de imobile provenite din destramarea sindicatului-mamut UGSR, care avea peste 8 milioane de membri.

 

1.

Vezi ce averi au liderii de sindicat

Publicat in 16 februarie 2011 la 13:51

Cei mai importanti lideri de sindicat au intrat in vizorul Agenţiei Nationale de Integritate. 15 dintre ei sunt verificati de inspectori in legatura cu declaratiile de avere. Verificarile au loc in urma declaratiilor publice facute de fostul vames Marius Ungureanu referitoare la faptul ca liderul Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, ar fi perceput mita pentru a promova si mentine unii angajati in vami.

2.

15 lideri sindicali verificati de ANI

Publicat in 16 februarie 2011 la 11:39

Averile a 15 lideri sindicali sunt verificate de Agentia Nationala de Integritate, anunta miercuri Antena3. Ancheta incearca sa stabileasca daca acestia si-au dobandit legal averile. Actiunea are loc in contextul arestarilor din vami si a acuzatiilor formulate impotriva lui Vasile Marica, potrivit carora acesta ar fi luat mita. Unii dintre cei vizati sustin ca actiunea ANI are legatura cu protestele sindicale de anul trecut.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.