Reteaua Corect

Sentință DEFINITIVĂ: steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe, anulat de instanță

Scris de newsreporter in 23 februarie 2023 la 09:10, in Social. 338 vizualizari Intra in discutie Tagurianulat, instanta, sfantu gheorghe, steag secuiesc shortlinkhttp://crct.ro/nAVC

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins marți, 21 februarie a.c., recursul Guvernului României şi al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Sfântu Gheorghe împotriva sentinței Curții de Apel Brașov care a anulat în primă instanță hotărârea de guvern prin care a fost adoptat steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe, scrie dantanasa.ro.

Curtea de Apel Brașov a admis în parte, în aprilie 2022, acțiunea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş și a anulat H.G. nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Guvernul României, condus la acea dată de liberalul Florin Cîțu, a adoptat în ședința din 29 iunie 2021 hotărârea privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației și a fost avizat de vicepremierul Kelemen Hunor.

Hotărârea adoptată de Guvernul PNL-USR-UDMR, condus de Florin Câțu, a pus capăt unui deceniu în care UDMR a acționat să adopte acest simbol local. În 2014, Curtea de Apel Brașov a respins recursul formulat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe împotriva sentinței Tribunalului Covasna prin care a fost anulată hotărârea CL Sfântu Gheorghe prin care a fost adoptat exact acest steag ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe (detalii aici).

În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunța ferm împotriva acestui steag și contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.

Vezi și EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, OBLIGAT să îndepărteze steagul orașului din birou și din orice loc public

Conducerea Forumului Civic a adresat atunci un memoriu Consiliului local municipal în care arată că toate cele trei modele de steaguri propuse au un „caracter pur etnic maghiar” şi cerea includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe (detalii aici).

Apelul comunității românești a fost complet ignorat de majoritatea UDMR din CL Sfântu Gheorghe.

Curtea de Apel Brașov a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, condus de Dragoș Burghelia, și a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar. Instanța a admis cererea de intervenție în cauză a Asociaţiei Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă (detalii aici).

Guvernul României a formulat, prin Secretarul Gerenal al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), cerere de recurs, alături de UAT Sfântu Gheorghe reprezentată prin primar Antal Arpad, însă cererea a fost respinsă. Decizia ÎCCJ pe scurt (dosar nr. 499/64/2021, detalii aici): „Admite excepţia nulităţii recursului declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. Anulează, ca nemotivat, recursul declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Respinge excepţia nulităţii recursurilor declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Respinge recursurile declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Asociaţia Sepsireform în favoarea recurenţilor-pârâţi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 21 februarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.

FOTO: Mesagerul de Covasna

dantanasa.ro.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.