Reteaua Corect

Sedinta importanta la CCR. Ce risca Dan Sova? Variantele Curtii

Scris de newsreporter in 08 aprilie 2015 la 08:47, in Social. 35 vizualizari Intra in discutie Taguridan sova, Klaus Iohannis shortlinkhttp://crct.ro/nlgf

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate miercuri cele trei sesizari formulate de presedintele Klaus Iohannis, de seful CSM, Marius Tudose, si de PNL in legatura cu votul dat de Senat in cazul solicitarii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, informeaza Stiripesurse.ro.

Sursa imagine: caleaeuropeana.ro

In 26 martie, presedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public - Parchetul de pe langa ICCJ si CSM si Parlament cu privire la omisiunea Camerei si Senatului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere sau arestare a unui parlamentar.

Seful statului considera ca atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan Sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie. 

"Aplicarea diferita a normelor legale si regulamentare referitoare la majoritatea necesara incuviintarii acestor cereri a creat un statut juridic diferentiat intre deputati si senatori, fapt ce contravine prevederilor art. 69-72 coroborate cu cele ale art. 65 alin. (2) lit. j) si ale art. 73 alin. (3) lit. c) din Constitutie, republicata, ce consacra un statut nediferentiat deputatilor fata de senatori. In mod concret, in timp ce la Camera Deputatilor, asupra cererilor de incuviintare a retinerii si/sau arestarii preventive a unor deputati s-a hotarat, potrivit art. 195 alin. (8) din Regulament, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, la Senat, asupra cererilor de incuviintare a retinerii si/sau arestarii preventive a unor senatori s-a hotarat, potrivit art. 173 din Regulamentul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor. In acest mod, una dintre cererile mentionate a fost respinsa de Senat, pe motiv ca acestea nu au intrunit numarul de voturi necesare adoptarii", preciza Iohannis. 

In acelasi caz, la CCR a fost depusa si o sesizare din partea PNL. 

"Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, in care se prevede ca Senatul decide cu votul secret al majoritatii membrilor sai. Solicitam CCR sa constate neconstitutionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului in cazul Sova si sa decida ca s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea cererii, stabilit in conformitate cu articolul 2 din Constitutie, care stipuleaza ca hotararile se aproba cu majoritatea deputatilor sau senatorilor prezenti", declara, in martie, Ludovic Orban. 

Ulterior sesizarii PNL, pe 7 aprilie, plenul Camerei Deputatilor si Senatului a decis cu 292 de voturi pentru si un vot impotriva ca urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majoritatii deputatilor sau senatorilor prezenti la sedinta. 

Pe 30 martie, la CCR a fost depusa si sesizarea presedintelui CSM, Marius Tudose, privind solutionarea posibilului conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea legislativa in cazul lui Dan Sova. 

"Presedintele CSM solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de natura juridica constitutionala intre mentionatele autoritati publice, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei", preciza CSM. 

Marius Tudose arata ca Senatul, chiar si in conditiile in care avea norme diferite in propriul Regulament, era obligat sa interpreteze corect si conjugat toate dispozitiile care reglementau problema majoritatii necesare pentru luarea hotararii privind cererea de incuviintare a retinerii si arestarii unui membru al acestei Camere, prin prisma ierarhiei normelor legale si a principiului prioritatii normelor cu forta juridica superioara, care, in acest caz, sunt chiar dispozitiile constitutionale. 

"Daca ar fi interpretat corect normele aplicabile in cazul concret asupra caruia trebuia sa se pronunte, Senatul ar fi trebuit sa constate ca in cazul lui Dan Sova s-a exprimat in favoarea incuviintarii retinerii si arestarii acestuia un numar de voturi mai mare decat cel impus de actul normativ cu cea mai mare forta juridica", se mai arata in sesizare. 

Marius Tudose a cerut CCR dispunerea masurilor pe care le va socoti necesare si utile pentru restabilirea ordinii constitutionale si a echilibrului care trebuie sa existe intre autoritatile statului si, in concret, a masurilor pe care trebuie sa le adopte Senatul astfel incat orice cerere transmisa de ministrul Justitiei de incuviintare a retinerii si arestarii unui membru al acestei Camere sa fie solutionata cu respectarea dispozitiilor constitutionale.

 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.