Reteaua Corect

Se confirmă existenţa documentelor secretizate

Scris de newsreporter in 19 iunie 2019 la 09:37, in Social. 249 vizualizari Intra in discutie Tagurianexe secrete, documente secretizate, piccj, protocol, sri shortlinkhttp://crct.ro/nuAU

„Într-un comunicat al Inspecţiei judiciare din cadrul CSM, Alin Alexandru, purtător de cuvînt al instituţiei, confirmă că în Raportul despre „Protocoalele secrete” dintre SRI şi Ministerul public EXISTĂ CELE 19 ANEXE CE CONŢIN DOCUMENTE CLASIFICATE! În mod ciudat, însă, Alin Alexandru îşi începe declaraţia dată pentru „stiripesurse.ro” cu o propoziţie cel puţin ciudată: „Este o informație falsă”, deşi în propoziţia ce urmează confirmă că „Raportul privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PÎCCJ şi SRI din 2009 conține 19 anexe, fiecare dintre ele conțînând o colecție de documente clasificate, întocmite în baza protocolului”, scrie Ion Spânu în Cotidianul.ro.

„Adică exact ceea ce scriam şi noi în „Cotidianul”, în articolul de sîmbătă ), în urma căruia a venit şi reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, precum şi toate celelalte luări de poziţie. Şi, atunci, unde este „informaţia falsă”?

Dacă purtătorul de cuvînt ar fi citit cu atenţie articolul din „Cotidianul”, ar fi observat că în Adresa ziarului se solicita preşedintei CSM Lia Savonea să ceară SRI desecretizarea „Anexelor secrete” din Raport, ceea ce înseamnă că, în funcţie de partenerii SRI (fie Parchetul general, fie DNA, fie ÎCCJ sau alte structuri), şi aceştia trebuie să desecretizeze documentele pe care le-au secretizat alături de SRI.

Dar, iată în întregime declaraţia lui Alin Alexandru, purtătorul de cuvînt al Inspecţiei judiciare:

Este o informație falsă. Inspecţia Judiciară nu a secretizat niciodată un raport sau vreo anexă la vreun raport. Raportul privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PÎCCJ şi SRI din 2009 conține 19 anexe, fiecare dintre ele conțînând o colecție de documente clasificate, întocmite în baza protocolului, identificate în timpul controlului la cele 19 unități de parchet controlate. Inspecția Judiciară a transmis aceste documente la CSM în forma în care au fost identificate din punct de vedere al nivelului de secretizare. Inspecţia Judiciară nu ar fi putut să desecretizeze acele documente din simplul motiv că doar emitenții pot face acest demers, conform legii”.

Cu alte cuvinte, după cum recunoaşte chiar purtătorul de cuvînt al Inspecţiei judiciare, în acest Raport ce urmează să fie discutat în plenul CSM există aceste 19 anexe ce conţin documente clasificate, pe care magistraţii şi reprezentanţii societăţii civile din cadrul CSM trebuie să le discute, să voteze Raportul, dar să nu scoată nici un cuvînt în spaţiul public despre conţinutul acestora!

Deci, cetăţenii, cei care sînt subiecţii proceselor, să nu afle nimic despre echipele mixte formate din „ofiţeri SRI – procurori DNA – judecători”, care i-au anchetat sau judecat pe baza unor protocoale secrete ilegale şi neconstituţionale!

Ca să nu mai repetăm la infinit că reprezentanţii societăţii civile, Victor Alistar şi Romeu Chelariu, care nu au certificate ORNIS, trebuie să discute şi să voteze, deşi nu vor putea să ia cunoştinţă de documentele secrete din cele 19 anexe!

Or, noi, cei de la „Cotidianul”, şi toţi cei care au reacţionat la articolul nostru, fie politicieni sau jurnalişti , tocmai asta solicităm: desecretizarea tuturor documentelor existe în Raportul Inspecţiei judiciare înainte de discutarea în plenul CSM, astfel încît societatea să afle totul despre felul în care Protocoalele secrete ale SRI cu instituţiile din Justiţie au fost aplicate, cine sînt cei care au intrat în acele echipe mixte şi, în general, cum a fost posibil ca actul de justiţie să fie parazitat de influenţa serviciilor secrete, ştiindu-se că, potrivit legii, tuturor magistraţilor le este interzisă colaborarea cu serviciile secrete, sub sancţiunea pierderii calităţii de magistrat!

Aşadar, reînoim apelul către CSM, prin care solicităm să se efectueze toate demersurile ca documentele secrete din Raport să fie desecretizate înainte de discuţia din plen, astfel încît întreaga societate să le cunoască!

De asemenea, considerăm că apelul lansat de către Călin Popescu Tăriceanu către preşedintele Klaus Iohannis este legitim, în sensul că şi dumnealui ar putea să ceară desecretizarea  acelor anexe în integralitatea lor, ca dovadă că nu vrea să acopere o operaţiune ilegală şi neconstituţională care a afectat grav actul de Justiţie în ultimul deceniu!

Nu ştim de ce Alin Alexandru a ţinut să precizeze în debutul declaraţiei sale că „informaţia este falsă”, din moment ce chiar el recunoaşte existenţa celor 19 anexe care conţin documente secretizate. Poate că este doar o reminiscenţă din vremea cînd, emoţionat, trebuia s-o întîmpine pe Laura Codruţa Kovesi, una dintre artizanele „Protocoalelor secrete” încheiate de SRI cu Justiţia, aşa cum se vede în fotografia de mai sus.

De altfel, ca dovadă că apelul nostru de desecretizare a tuturor documentelor din acest Raport la Inspecţiei judiciare este corect, stă chiar răspunsul trimis redacţiei noastre de către Victor Alistar, membru CSM.”.

Citește continuare pe Cotidianul.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.