Reteaua Corect

Scutul de la Deveselu, AMENINŢAT: Scandal imens în jurul unei mari sume de bani

Una dintre mândriile României e în centrul unui scandal imens. Scutul de la Deveselu a fost 'prins' într-un război neobişnuit. Oile noastre au devenit un inamic nebănuit pentru militarii americani de la Deveselu. În acest fel comentează presa internaţională războiul dintre un cioban din Olt şi scutul antirachetă, relatează Știripesurse.ro.

Instituţiile statului încearcă de mai bine de trei ani să dărâme o stână aflată la 15 metri de teritoriul scutului, pe motiv că subminează securitatea obiectivului NATO. Deşi sunt blânde, oile declanşau senzorii de securitate şi provocau alarmarea militarilor. Stăpânul lor a cerut 80.000 de lei, ca să renunţe la teren şi la construcţie, dar statul român nu i-a dat banii, ci l-a chemat în judecată.

Ciobanul Dumitru Bleja a cumpărat o bucată de pământ în Stoenești, lângă Deveselu, în 2007. Un an mai târziu a construit acolo un saivan pentru 250 de oi. În acea vreme nu se ştia că acolo va fi construit scutul antirachetă. Odată cu ridicarea bazei militare, au apărut problemele. ”În anul 2014, Reprezentantul de rang înalt al SUA la Deveselu a comunicat, printr-o scrisoare oficială adresată părții române, despre existența saivanului de pe latura de Est a Bazei, clădire care subminează cerințele minime de securitate și este incompatibilă cu operarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.”, anunţă cei de la MApN, conform ProTV.

Oile intrau deseori în zona de acţiune a senzorilor de securitate şi declanşau sistemul de alertă, ceea ce i-a făcut pe jurnaliştii de la Agenţia France Press să comenteze: “Unul dintre cele mai importante puncte strategice NATO ale armatei Statelor Unite se confruntă cu un duşman nebănuit: o turmă de oi.”

Războiul dintre oier şi scutul de la Deveselu s-a blocat în mai multe procese, care au loc în judeţul Olt şi aici la Bucureşti, prin care se cere dărâmarea constuctiei. Nciunul dintre aceste procese nu rezolvă problema reală, cea a oilor care declanșau sistemele de securitate ale scutului. Chiar dacă adăpostul va fi demolat, proprietarul ar putea în continuare să pască oile pe teren.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că saivanul este ridicat ilegal, aşa că procesul se reia în Olt pentru dărâmarea lui. Ciobanul a cerut 80.000 de lei ca să renunţe la pământ şi la stână, dar oficialii preferă să se judece cu el. Între timp, oierul a mutat oile de lângă Scutul de la Deveselu, dar oricând se poate întoarce pe terenul său cu oi sau alte animale, mai spune sursa citată.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.