Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Scandalul ,,Memoriilor” lui Wilhelm Filderman

Scris de Tesu Solomovici in 04 martie 2013 la 13:22, in Social. 133 vizualizari Intra in discutie Tagurievrei, lider, memorii, romani, wilhelm filderman shortlinkhttp://crct.ro/nivt

Wilhelm Filderman (n. 1882, la Bucuresti – m. 1963, la Paris) a fost cel mai important lider al evreimii romane, activitatea sa acoperind trei decenii de viata evreiasca si romaneasca, cele mai tumultoase din istoria contemporana (1917-1947). A condus lupta evreilor-romani pentru emancipare si obtinerea de drepturi cetatenesti si politice, a exprimat si a personificat cu o autoritate, zel si talent de necontestat lupta pentru salvarea insasi a existentei fizice a intregii populatii evreiesti din Romania. A fost un avocat stralucit al etniei sale si la fel de stralucit al cauzei nationale a Romaniei. A fost arestat, deportat si eliberat de maresalul Ion Antonescu, a fost arestat si oprimat de comunisti fiind nevoit sa fuga din tara in 1948. Marele om politic Iuliu Maniu ii scria in 1945 ca ,,Partidul National Taranesc si el personal au gasit un puternic stimulent in rezistenta dvs darza pentru afirmarea sentimentelor noastre de umanism neclintit”. Iar liderul american Louis Marchal spunea in 1923: ,,Filderman este unul dintre cei mai mari, daca nu cel mai mare evreu european”. Inca nu se stie exact cum a reusit sa scoata din Romania enorma sa arhiva, care a ajuns la Paris si ulterior la Muzeul ,,Yad Vashem” din Ierusalim. Intre aceste documente de foarte mare importanta se afla si caietele cu ,,Memorii”, probabil si Testamentul sau. Din motive imposibil de inteles, publicarea lor in romaneste este taraganata suspect. Toate demersurile unor organizatii ale evreilor-romani si ale unor personalitati de frunte ale tribului evreo-roman, si nu numai, nu au reusit sa-i induplece pe birocratii rauvoitori de la Ierusalim. Ei continua sa tina incuiate manuscrisul ,,Memoriilor” sabotand astfel editarea lor in romaneste.

Protestul impotriva acestei taraganarii insuportabile s-a amplificat in ultima vreme. Cu vreme in urma, rabinul-sef Moses Rosen a sesizat cum  sta povestea si, dupa discutii minore, a renuntat sa se ia de piept cu ,,Yad Vashem”. Dupa moartea rabinului, academicianul Nicolae Cajal, elegant cum ii era felul, si intelept, a cautat sa-i convinga pe caposii de la Yad Vashem. Acestora nu le-a fost greu sa-l duca de nas pe Cajal, care in facaturile mizere ale politicii nu se prea dovedea. I s-a spus lui Cajal ca Jean Ancel pregateste publicarea ,,Memoriilor”, Cajal i-a crezut, dar, dupa cum stim ,,Memoriile” au aparut in...engleza, si doar primul volum. De atunci, liniste, minciuna si prefacatorie!

Cajal a simtit ca ceva nu e in regula, el a venit personal la Ierusalim, si cu prilejul Conferintei sustinuta la 28 decembrie 1998, la Universitatea din Tel Aviv, a vorbit despre ,,uriasa dimensiune a liderului etniei evreiesti-Wilhelm Filderman”. El si-a incheiat conferinta subliniind ca ,,nu s-a facut suficient pentru cunoasterea marelui evreu-roman Wilhelm Filderman”. Cajal si-a exprimat speranta si satisfactia ca ,,Memoriile” lui Filderman vor fi tiparite de Editura HASEFER in romaneste.

Aiurea, bucuria sa a fost prematura. Cajal a fost mintit cu buna stiinta, ca noi toti. Deputatul dr. Aurel Vainer, actualul presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, are o fibra mai combativa decat Nicolae Cajal. E un luptator, el a scris si a cerut in termeni duri celor de la Ierusalim sa ,,elibereze” Memoriile lui Filderman. Dar de pomana!

Zilele trecute, in publicatia MAXIMUM care apare in romaneste la Tel Aviv, se cere liderilor evrei-originari din Romania sa se adreseze Politiei si Justitiei. ,,Memoriile” lui Filderman reprezinta un bun de incalculabila valoare istorica, nu numai pentru evrei, ci si pentru romani. Aceste ,,Memorii” nu sunt proprietatea personala a nimanui. Ele trebuie publicate in limba care au fost scrise, si sa circule nestingherit...

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.