Reteaua Corect

Colegiul Medicilor: Drepturile pacientilor, incalcate in Romania

Scris de cristina.antonescu in 12 noiembrie 2010 la 21:04, in Sanatate. 23 vizualizari Intra in discutie Taguricarta europeana, drepturi, pacineti shortlinkhttp://crct.ro/n6CP

In Romania, drepturile pacientilor stabilite prin Carta Europeana sunt de cele mai multe ori incalcate, sustine prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

„Primul dintre ele, dreptul la masuri preventive, este des incalcat. Daca acest drept ar fi respectat, nu am mai avea infectii nozocomiale in spitale. Se cheltuiesc multi bani pe masuri curative, de tratare, si putini pe preventie, cum ar fi prevenirea cancerului de col uterin", a exemplificat prof. Astarastoae.

Un alt drept incalcat este cel referitor la accesul la servicii medicale de calitate. Pacientii sunt nevoiti sa umble de la un cabinet la altul in incercarea de a gasi un laborator care nu si-a consumat inca plafonul, scrie Adevarul.

Printre drepturile pacientilor se numara cel de a-si alege medicul, de a se inscrie pe lista unui medic de familie pe care il prefera, de a-si schimba doctorul dupa cel putin sase luni de la inscrierea pe lista acestuia, de a beneficia de servicii, medicamente sanitare si dispozitive medicale, de a efectua controale periodice, de a beneficia de servicii medicale de urgenta dar si in ambulatoriu si spitale, de tratament fizioterapeutic si de recuparare, dar si de servicii de ingrijiri la domiciliu.

Totodata, pacientii pot refuza sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si in scris raspunderea pentru decizia lor, de a cere si obtine o alta opinie medicala, precum si de a beneficia de tratament si ingrijiri de cea mai inalta calitate si de a fi respectati ca persoane, fara nici o discriminare.

1.

Romanii, printre cei mai putin informati pacienti din Europa

Publicat in 11 noiembrie 2010 la 19:40

Bolnavii din Romani sunt printre cei mai putin informati cu privire la drepturile lor, ocupand pozitia 30 in cadrul unui clasament al tarilor de pe continent, potrivit unui raport european.

2.

Se intampla in spitalele din Romania: A scapat de o operatie pe creier si a murit de pneumonie

Publicat in 12 noiembrie 2010 la 13:55

O fetita de numai sase luni a murit de pneumonie, fara ca medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni sa poata da o explicatie clara asupra cauzei decesului. Parintii spun ca nici nu mai trec pe acasa, pentru a nu-si aminti de momentele de groaza prin care fata a trecut in spital.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.