Reteaua Corect

Guvernul a alocat 30,1 milioane de lei pentru construcţia a patru bănci de sânge

Scris de newsreporter in 28 aprilie 2017 la 09:45, in Sanatate. 1269 vizualizari Intra in discutie Taguribănci de sânge, guvernul, investitii, medicamente shortlinkhttp://crct.ro/nqDk

Guvernul a aprobat, joi, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, pentru construcţia şi dotarea cu echipamente pentru patru bănci de sânge şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, care să asigure tratament de urgenţă, transmite Mediafax.

Sursa imagine: observator.tv

”Alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, este necesară Ministerului Sănătăţii, în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect PHARE (Proiectului PHARE 2006/018-147.03.11) pentru implementarea directivelor Uniunii Europene privind băncile de sânge - unităţile de transfuzie din spitale - utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane. Proiectul urmăreşte creşterea numărului de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi (în special piele pentru arsuri) şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare, precum şi scăderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, fondurile sunt necesare lucrărilor de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achiziţiilor pentru patru bănci de ţesuturi şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, care să asigure tratament de urgenţă pentru pacienţii care necesită transplant de ţesuturi, evitându-se astfel importul şi amânarea riscantă a aplicării tratamentului.

”Astfel, proiectul va asigura o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate, prin soluţii terapeutice moderne, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi / celule şi clinici specializate din alte ţări. Sumele alocate sunt destinate contractării şi implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului PHARE”, se mai arată în comunicat.

Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocaţi 29,78 milioane lei şi 0,32 milioane lei pentru 2018.

De asemenea, potrivit Executivului, continuarea implementării proiectului PHARE în România va armoniza activitatea în domeniul băncilor de sânge, unităţilor de transfuzie din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeană, evitându-se aplicarea procedurii de infringement României pentru domeniul „utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane”.

Încă cinci molecule introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite

 Guvernul a introdus, în şedinţa de joi, în Lista medicamentelor compensate şi gratuite încă 5 noi molecule, respectiv denumiri comune internaţionale (DCI), de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, în sistemul public de sănătate.

Decizia a fost luată prin hotărâre a Executivului.

”Noile medicamente sunt destinate tratamentului pacienţilor cu hepatite cronice de etimologie virală, tuberculoză, boli rare”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat pot beneficia de medicamente, cu sau fără contribuţie personală, din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală.

Decontarea celor 5 noi denumiri comune internaţionale se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2017.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.