Reteaua Corect

CNAS: Mai multe investigații medicale vor fi introduse prin noul contract-cadru

Mai multe investigații medicale care vizează asistența medicală ambulatorie clinică, dar și asistența medicală spitalicească, medicina dentară și acupunctura vor fi introduse prin noul contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 aprilie, informează Agerpres.

Sursa imagine: ziarulceahlaul.ro

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmis, vineri, AGERPRES, pentru asistența medicală primară valoarea minimă garantată a punctului per capita crește de la 4,6 la 4,8 lei, iar valoarea minim garantată a punctului pe serviciu crește de la 2,1 la 2,2 lei.

Pentru asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate și pentru acupunctură, valoarea minim garantată a punctului pe serviciu se majorează de la 2,1 la 2,2 lei.

Totodată, în cadrul serviciilor medicale preventive și profilactice: pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc alte investigații privind colesterolul, iar pentru adulții asimptomatici cu vârsta peste 18 ani se introduce investigația "LDL colesterol".

Investigațiile paraclinice feritină serică, gama GT și osteodensitometrie segmentară (DXA) vor putea fi recomandate și de medicii de familie.

"Pentru evitarea suprapunerilor de tratamente, medicii de familie vor consemna pe biletele de trimitere pentru specialități clinice/internare data și perioada pentru care a fost eliberată ultima prescripție medicală și tratamentul prescris, dacă este cazul. În cazurile în care asigurații reclamă caselor de asigurări de sănătate că nu li se respectă dreptul la libera alegere a medicului de familie, acestea vor elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu dorește să fie înscris", susține aceeași sursă.

CNAS precizează că pentru furnizorii de servicii paraclinice în ambulatoriu sunt prevăzute clarificări ale duratei programului de activitate, inclusiv pentru medicii de specialitate care își desfășoară activitatea în cadrul furnizorilor respectivi.

Pentru medicina dentară, se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor și studenților, cu vârsta între 18 și 26 ani (inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizează venituri din muncă (procent anterior de decontare: 60%).

"Pentru asistența medicală spitalicească, se introduc servicii noi de spitalizare de zi: colita ulcerativă nespecificată, boala pancreasului nespecificată și bronhoscopia asociată ecografiei. Pentru fundamentarea tarifului pe caz rezolvat/serviciu în regim de spitalizare de zi se introduce modelul de pacient. Se modifică și modalitatea de decontare a serviciilor medicale paliative acordate în regim de spitalizare continuă, în sensul decontării zilelor efective realizate lunar/trimestrial (anterior, decontarea se făcea după externarea pacientului). În lista spitalelor finanțate în sistem DRG (clasificare în grupe de diagnostice — n.r.) se introduc cinci noi unități sanitare private cu paturi", mai afirmă sursa citată.

CNAS precizează că, pentru îngrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de îngrijire crește de la 55 la 60 lei în unele cazuri.

Similar, cresc pe categorii și tarifele maximale decontate pentru îngrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 lei și de la 60 la 65 lei.

"Pentru medicamentele cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu se clarifică procedura pentru situațiile în care farmaciile eliberează medicamentele în regim off-line", susțin reprezentanții CNAS.

Potrivit acestora, pentru dispozitivele medicale în ambulatoriu, protezele de coapsă modulară cu manșon de silicon și cele de gambă modulară cu manșon de silicon, acordate pentru amputația membrului inferior, ca urmare a complicațiilor diabetului zaharat sau a afecțiunilor neoplazice, vor putea fi recomandate și de medicii din specialitățile chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.