Reteaua Corect

România normală. Ministrul Educației îți dă să bei #faraPSD

Scris de newsreporter in 31 iulie 2020 la 10:20, in Social. 571 vizualizari Intra in discutie Tagurifranta, Irlanda, ministrul educatiei, moica anisie, PSD, scoli shortlinkhttp://crct.ro/nws0

În timp ce miniștrii Educației din lumea întreagă sunt ocupați cu măsurile pentru a reîncepe școlile, Monica Anisie le-a terminat pe toate și a plecat la partid, scrie QMagazine.ro.

CE FAC ALȚII ȘI NU FACEM NOI

Irlanda. 75 de milioane de euro sunt alocate pentru reconstrucția și modificarea sălilor de clasă în vederea respectării tuturor normelor prudențiale și de distanțare fizică pentru evitarea răspândirii coronavirusului. Din toamnă, școlile și universitățile își reiau activitatea, Premierul Martin declarând că „nu există un înlocuitor pentru învățatul în școli.” Se alocă, totodată, 52 de milioane de euro pentru măsurile de igienă.

Franța. Ministrul Educației, Jean-Louis Blanquer, declară că din septembrie anul universitar se reia în condiții normale, iar școlile se redeschid „din motive educaționale și, de asemenea, psihologice”.

România.Ssfârșit de iulie, 8 dimineața. Ministrul Educației distribuie, alături de echipa de campanie de la filiala PNL a sectorului 2, sticle de apă plată, inscripționate #fărăpsd. Probabil treburile de la minister erau încheiate, un plan consolidat pentru reluarea activității didactice din toamnă tocmai fusese finalizat, toate școlile aveau măști, dezinfectante, și poate și grupuri sanitare pe care oficialii ministerului le pot deschide într-o vizită incognito cu multe care de presă, ca anul trecut pe vremea asta, și atunci, tot ce mai rămânea de făcut era ca ministrul de resort să alimenteze populația cu apă îmbuteliată.Gestul face parte dintr-o campanie hashtagistă mai amplă, #îmipasă, #Bucureștifărăfirea, sub care PNL a dezvoltat campania „Blocat în trafic”. Aflăm, de pe pagina oficială a filialei PNL sector 2 că președinta acestei organizații, dna ministru Anisie, alături de câțiva tineri, „au oferit sticle cu apă bucureștenilor care pierd atâta timp blocați în trafic”. Dacă tot e trafic și e aglomerație, cu alte cuvinte, dacă tot nu ne putem distanța social, fie pietoni, fie șoferi, poate în locul sticlei de apă de la 8 dimineața când încă nu e arșiță, erau binevenite niște măști. Dar sigur, cum ar fi fost să apară inscripționat pe mască #fărăPSD?

CÂND EȘTI MINISTRU…

Prin urmare, câteva elemente foarte importante se desprind din analiza axei Iralnda-Franța-România.

1. Activismul de partid nu face casă bună cu statutul de ministru. Și chiar și atunci când rămâi un om de partid, fiindcă așa ai ajuns ministru, nu mai poți face campanie oricum. E ca și când după ce ai fost Președintele României, anunți că vrei să fii primar, prefect, poate președinte de consiliu județean. Adică, din înalt demnitar, să ajungi șef. Ideea e să fii peste cineva. Funcția vine la pachet cu o demnitate, una prin care nu te mai poți comporta oricum. Există un nivel la care nu te mai poți întoarce. Nu din orgoliu, ci din protocol. Nu din aroganță, ci din normalitate. Nu ți se schimbă numai agenda, după ce lucrezi la Cotroceni sau la Victoria, ți se schimbă viața. Când ești încă ministru în funcție, orice gest public pe care îl faci e interpretat din perspectiva acestei poziții. Când ești ministrul Educației și faci campanie politică, orice gest al tău trebuie corelat cu domeniul pe care îl reprezinți și cu valorile pe care le aperi. Când ești profesor, ești ministrul Educației și ești în campanie electorală, orice acțiune publică e, oricât de incomod ar părea, o lecție de democrație în stradă. Nu înveți pe nimeni nici democrația, nici egalitatea, dacă dai oamenilor un slogan nici măcar ideologic, pe care îl propui să îl consume ca pe apă: #fărăpsd. #Fărăcelălalt, oricine ar fi acesta, e un mesaj extremist și incoerent ideologic.

Sunt curioasă, în sticlele de la PNL, nu cele din biroul premierului, de la aniversări, ci acestea, pentru oamenii de rând, există și o gamă nouă de apă îmbuteliată marca #fărăproromânia, ca să fie o campanie electorală concentrată pe opoziție nepreferențial? Există și H2O marca #fărăpmp, ca PNL să se delimiteze de concurența de dreapta? Există și #cuusr ca să se justifice tocmeala politică pe primării?

I-ar fi stat bine doamnei ministru Anisie să împartă cărți, pentru o Românie educată. Oferte educaționale, pentru o Românie normală. Adică, să își coerentizeze campania cu ceea ce este (sau ar trebui să fie). 

A fi un om de partid nu înseamnă, implicit, a fi un bun om politic. Ca să fii un bun om politic, ai nevoie de o ideologie pe care să o urmezi și de o conduită publică în acord cu credințele și valorile pe care le atașezi acelei ideologii. Care e mesajul de dreapta liberală în acest caz? #fărăpsd? Să nu mai aibă reprezentanții unui partid istoric nicio identitate ideologică, să nu mai poată vorbi în nume propriu, să nu mai înțeleagă din ce familie politică provin, onorabilă și puternică, încât să se prezinte electoratului prin ceea ce sunt – PNL – nu prin ceea ce nu vor dintr-o anumită aripă a opoziției – anume PSD? La drept vorbind, mesajul e unul ridicol. După ani în care PNL și PSD au locuit într-o alianță strategică, să vezi acum sticle de apă cu un divorț politic hashtagist e un tablou caricatural. 

Însă trebuie să avem grijă cu un mic sofism strecurat în poveste. Dacă PSD e cel mai mare partid din opoziție, iar ProRomânia nu e altceva decât o grupare PSD schimbată la față, atunci #fărăPSD înseamnă, de fapt, #fărăopoziție, iar #fărăopoziție înseamnă #fărădemocrație. Situația era la fel de scandaloasă dacă PSD scotea mesaje #fărăpnl, #fără usr, #fărăpmp, pentru că e absurd să îți construiești campania politică nespunând nimic despre tine, cu excepția faptului că vrei să dispară celălalt. 

Mai apoi, e oripilantă imaginea în care cineva bea #fărăpsd. Aici, nici măcar nu contează ce partid e pomenit în dreptul hashtagului. Pentru că nu sunt PSD-istă, așa cum nu sunt om politic, adică așa cum îi cade bine oricărui profesor. Să ne închipuim, de dragul argumentului, că mesajul e #fărăpartidulX. Și acum, încercați să vedeți cu ochii minții cum un copil de 8 ani duce la gură o sticlă din care bea #fărăpartidulX. Închipuiți-vă un bătrân, care vinde flori din propria curte la colț de piață pentru o pâine, că soarbe #fărăpartidulX. Și-acum închipuiți-vă un liberal în campanie care bea, ostenit de atâtea drumuri, tot dintr-o sticlă pe care scrie #fărăpartidulX. Consumăm ideologie cu moderație, nu? E o imagine sinistră, ca și când pompezi în oameni reticență, discriminare, aversiune. Vorba lui Brătianu: „Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale.” Adevărat. Plus o sticlă de apă plată. De ținut minte însă că și greșelile politice sunt ceva tot atât de grav pe măsura domeniului.Brătianu: Politica e ceva grav…

2. În contexul în care reprezentanții OMS recomandă reluarea activității didactice din toamnă la nivel preuniversitar, în grupuri de max. 15 elevi, reamenajând spațiile școlare, la noi măsurile pentru reorganizarea ergonomică a sălilor de curs întârzie să se vadă. O să spuneți: nu avem banii Irlandei. Problema e că nu avem nici ideile ei. Nu avem tradiția educațională a Franței. Problema e că nu avem nici sensibilitățile ei. Ar fi fost o ocazie ideală ca la concursul de titularizare să apară posturi noi, pentru că în aceste condiții, e nevoie de personal didactic nou, ca reducerea numărului de elevi în clase să nu fie o măsură cu efecte ideale doar sanitar, ci și educațional. A lucra cu grupuri mai restrânse de educabili e sănătos nu numai în timpuri de pandemie, e sănătos și pentru atenția și performanța lor. Dacă din toamnă educația online rămâne o formulă de lucru universală, sunt curioasă dacă apa îmbuteliată #fărăpsd va fi suficientă ca oamenii să pună ștampila pe PNL în condițiile în care sunt încă elevi #fărăgadgeturi pentru orele online, profesori #fărăresurse, părinți#fărăbani.

Și-atunci, ce-ar fi să asigurăm un principiu de aur, și anume șanse egale la educație, și apoi să asigurăm și o dezbatere politică electorală coerentă, bazată pe respectarea dreptului de a candida și de a fi ales, pe identitatea ideologică a celor de dreapta și a celor de stânga, în nuanțele corespunzătoare în planul spectrului politic, pe campanii duse în nume propriu, nu prin eradicarea opoziției care, tocmai pentru că există, reprezintă un motor al oricărei democrații funcționale? Ce ar fi ca miniștrii să nu uite că din această poziție sunt „servitorii” unei națiuni, nu „slujitorii” unui partid? Ce ar fi să înlocuim agheasma politică din sticluțele de campanie cu ceva mai mult har, care să tămăduiască discursurile politice de demagogie și populism?

Închei prin a vă spune un lucru. În testul compasului politic există o întrebare despre care tot timpul m-am întrebat cum răsună în capul oamenilor de partid, adică, din nefericire, a celor care se recomandă ca fiind de dreapta sau de stânga dar care, dacă ar traversa această evaluare, ar ieși fix invers. „E o tristă constatare aceea că ceva vital precum apa potabilă e acum îmbuteliat și brand-uit ca produs de consum”. Sigur că miza din spatele acestui enunț față de care un respondent trebuie să se plaseze ca fiind „profund în dezacord”, „în dezacord”, „neutru”, „de acord” sau „profund de acord” e aceea de a verifica nuanțele extreme sau conservatoare ale unei persoane față de problema accesului egal la resurse vitale. Dar după episodul sticluțelor de apă de la PNL sector 2, acum știu că cel mai trist e când apa îmbuteliată e branduită ca produs de consum…politic.

QMagazine.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.