Reteaua Corect

România, fără ser antirabic

Bolnavii muşcaţi de animale turbate riscă să-şi piardă viaţa, în condiţiile în care de peste un an de zile vaccinul antirabic lipseşte din spitalele româneşti. Deşi nu are înlocuitor, serul antirabic nu a mai fost importat prin Unifarm, distribuitorul al Ministerului Sănătăţii, scrie România Liberă.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a afirmat că, în prezent, costurile pentru serul antirabic sunt uriaşe. “De exemplu, nu se mai fabrică nicăieri ser antidifteric. Serul antitetanos pune şi el mari probleme, în momentul de faţă nu se mai face, se importă. Costurile pentru serul antirabic sunt în prezent uriaşe”, a spus prof. dr. Streinu Cercel, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Conferinţei naţionale RoVaccin. El a menţionat că şi rabia este mortală: „Cine face rabie nu scapă. Nici aici, nici în Marea Britanie, nici în Germania, nicăieri. Şi când vorbim despre boli care sunt prevenibile prin vaccinare este o eroare să nu facem acest lucru. Cu o seringă, cu un tampon de alcool şi un plasture mic am rezolvat o problemă care poate fi limitatoare de viaţă”, a subliniat medicul. Managerul Institutului „Matei Balş” a arătat, în context, că preţul tratamentului bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare este mare.

Rabia este mortală, în lipsa injectării celor cinci doze de vaccin antirabic. În cazul în care animalul este bolnav, persoana muşcată are la dispoziţie doar 72 de ore pentru a se vaccina. Apoi, dacă nu i-a fost ­administrat antidotul, victima moare. Preventiv, în fiecare an, autorităţile din mai multe zone ale ţării participă la Campania ­naţională de vaccinare antirabică a câinilor fără stăpân, un proiect iniţiat în cadrul Programului ­strategic naţional de combatere a bolilor transmisibile de la animal la om. În medie, pentru tratamentul antirabic în Bucureşti, statul decontează aproape un ­milion de euro,  în condiţiile în care cinci fiole de vaccin costă în jur de 500 de lei.    

 Sursa: România Liberă

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.