Reteaua Corect

România dă 321 milioane dolari pe drone turcești

Scris de newsreporter in 27 aprilie 2023 la 10:48, in Social. 343 vizualizari Intra in discutie Taguribaykar, contract, drone turcesti, românia, tb2 shortlinkhttp://crct.ro/nBet

Potrivit unor documente publicate recent, Ministerul român al Apărării a încheiat un contract cu Baykar, o firmă turcească pentru aparatură de apărare, un contract în valoare de 321 milioane de dolari în vederea achiziționării unor avioane-dronă fără pilot de tip TB2, transmite Defense News, citată de Rador, scrie G4Media.

Demersul vine după ce, în luna august a anului trecut, Ministerul român al Apărării și-a anunțat intenția de a achiziționa trei asemenea drone TB2 de la firma Baykar Makina contra sumei de aproximativ 300 de milioane de dolari, urmând ca demersul să fie aprobat de Parlament.

„Sistemele UAS (Unmanned Aircraft Systems – sisteme de avioane fără pilot, n. red.) vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem cuprinde șase platforme aeriene dotate cu obiective (în total, 18 drone). Programul prevede totodată și achiziționarea unor aparate de sprijin logistic, instructajul necesar și echipamentul)”, se sublinia într-o declarație a Ministerului de la acea dată.

În această săptămână, pagina web Tenders Electronic Daily, o versiune online a Suplimentului Jurnalului Oficial al Uniunii Europene concentrată asupra proiectelor de achiziții publice, a publicat avizul contractului oficial adresat furnizorului turc în vederea producerii acestor sisteme.

Dronele urmează să ajungă la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române sunt mobilizate de obicei la Baza Aeriană 92, care adăpostește avioane de tip MiG-23, înainte ca aceste avioane să fie scoase din uz. Prin primirea lor, România va deveni cea de-a doua țară din UE, după Polonia, care folosește drone TB2 și cea de-a treia țară membră NATO care le comandă, după Turcia.

BGNES amintește că dronele Bayraktar TB2 au devenit extrem de populare după numărul mare de înregistrări ale utilizării lor cu succes de către armata ucraineană împotriva forțelor ruse. Bayraktar a fost unul dintre motivele pentru apărarea cu succes a Kievului în primele etape ale războiului.

Aceste achiziții ar urma să răspundă ambițiilor vizând modernizarea Armatei Române până în anul 2040 – proiect care urmărește să asigure forțelor sale noi aparaturi militare și sisteme de armament care să sporească flexibilitatea, un sistem de avertizare extins și o putere sporită de atac.

Potrivit relatărilor difuzate de canalul Bloomberg, în anul 2023, România intenționează să-și sporească bugetul pentru apărare, făcându-l să atingă 2,5% din PIB. Anul trecut, țara a alocat 6 miliarde pentru cheltuieli în sectorul de apărare.

La începutul acestei luni, o declarație apărută pe pagina web a președintelui român Klaus Iohannis sublinia că Bucureștiul intenționează să achiziționeze și avioane de tip F-35 în vederea modernizării forțelor sale aeriene.

G4Media

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.