Anuntul ca aproape 200 de spitale vor fi desfiintate sau comasate a starnit reactii care mai de care mai controversate din toate colturile tarii. Unitati medicale care au fost date autoritatilor locale in urma cu putin timp sunt preluate din nou de minister prin comasare cu spitale de urgenta, iar spitale orasenesti care se renoveaza cu bani europeni sunt transformate in camine de batrani, ceea ce inseamna ca banii trebuie returnati, noteaza EVZ. In centre universitare, comasarile duc la nasterea unor adevarate spitale-mamut, criticata de actualele conduceri, dar functi onala in alte state. Sunt situatii in care transformarile sunt pe placul tuturor: spre exemplu, in Bucuresti, partea din Spitalul Caritas care apartine primariei devine camin de batrani, renovarea urmand sa se faca din fonduri de la minister si de la primarie.
Unii primari se pregatesc sa dea Guvernul in judecata
Primarii protesteaza impotriva transformarii spitalelor, titreaza RL. Asociatia Oraselor din Romania (AOR) a decis sa protesteze impotriva deciziei Ministerului Sanatatii de a transforma mai multe spitale din tara in camine de batrani. Potrivit presedintelui organizatiei, AOR va trimite ministrului Sanatatii un protest scris prin care va cere respectarea autonomiei locale. Spitalele ce urmeaza sa fie transformate se afla toate in subordinea primariilor. Deja, unii primari din tara si-au angajat avocati si intentioneaza sa dea in judecata Guvernul, in contencios administrativ, ca prima masura de protest impotriva reorganizarii spitalelor. "Avem numeroase semnale de la primari din tara, nemultumiti de ordinul de ministru prin care se desfiinteaza spitalele. Cetatenii vor avea de suferit. si asa ne pleaca medicii din tara, iar in multe zone, unde sunt orase mai mici sau sate si comune, tinerii medici nu sunt atrasi ca sa vina sa munceasca. Nu suntem de acord cu desfiintarea spitalelor atat de necesare cetatenilor si transformarea lor in camine de batrani. Si batranii trebuie ajutati si sunt convins ca se pot construi camine sau se pot gasi solutii pentru sprijinirea varstinicilor, insa nu suntem de acord cu desfiintarea spitalelor", a precizat presedintele AOR, Teodor Dumitru Banciu, primarul orasului Saliste.
Medicii nostri, inlocuiti de basarebeni
In timp ce doctorii romani pleaca in strainatate pentru salarii mai bune, locul lor este luat de cei din Republica Moldova. Medicii de peste Prut spun ca la Botosani sau la Cluj este Occident curat fata de conditiile din tara lor.
In jur de 8.000 de medici romani au cerut aviz de plecare de la Colegiul Medicilor in ultimii trei ani, dintr-un total de 57.000, sustine presedintele organizatiei, Vasile Astarastoae. Pe langa ei, pleaca si asistente, tot pentru castiguri mai mari. in locul lor insa vin colegii de peste Prut, potrivit Adevarul.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.