"Blocaj total in Justitie", titreaza Adevarul. Juristii nu gasesc nicio cale legala prin care haosul declansat de decizia Curtii Constitutionale sa ia o forma legala. In cazul in care CC isi va motiva decizia prin reluarea alegerilor la CSM, nu exista niciun alt for abilitat de Constitutia Romaniei care sa preia puterile Consiliului Superior al Magistraturii pana la organizarea noilor alegeri. In plus, organizarea alegerilor la CSM ar putea dura pana la sase luni, timp in care actualul Consiliu nu poate lua decizii, intrucat acestea ar fi nule de drept.
Cu toate acestea, surse din Curtea Constitutionala afirmau, ieri, ca intreaga procedura de alegeri trebuie reluata doar pentru cei patru membri ai Consiliului al caror drept de a candida a fost pus sub semnul intrebarii. „Se reiau alegerile doar in cazurile celor patru care au provocat controverse. E vorba de alegerile in cadrul instantelor care i-au votat. Pana la incheierea alegerilor, CSM va avea 15 membri pentru a putea functiona. intre timp, Senatul ii poate vota pe cei care nu au probleme", a declarat sursa citata.
"CSM, in razboi cu judecatorii Curtii Constitutionale", noteaza EVZ. Consiliul Superior al Magistraturii nu lasa impresia ca s-ar supune deciziei CCR, care a desfiintat hotararea Senatului privind validarea noilor sai membri. Activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) continua si dupa decizia de ieri a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care a pus sub semnul intrebarii nu doar existenta celui mai important for din justitie in actuala formula, ci si functionarea lui sub actuala conducere. Concret, CCR a admis ieri ambele sesizari ale PDL privind validarea noilor membri ai CSM de catre Senat. Hotararea Senatului a fost declarata neconstitutionala si, implicit, desfiintata.
Alegerile pentru CSM se reiau, scrie Jurnalul. Curtea Constitutionala a admis, marti, ambele contestatii ale senatorilor PDL privind validarea celor 11 membri alesi de magistrati, pentru un mandat de sase ani, in noul CSM. in 22 decembrie 2010, Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luata cu 64 de voturi "pentru" si 60 "impotriva". In timpul dezbaterilor, PDL anunta ca se pronunta pentru invalidarea listei, sustinand ca judecatorii Lidia Barbulescu si Dan Lupascu si procurorul Dan Chiujdea - alesi in 2004 pentru un mandat de sase ani si desemnati pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.