Reteaua Corect

Cat de performant este sistemul informatic de 36 milioane de euro al CNAS

Cadrele didactice au mai primit un “cadou” din partea Guvernului. Si asta pentru ca noua Lege a Educatiei prevede ca toate cadrele didactice cu o vechime de peste 25 de ani sa fie obligate sa predea 18 ore, si nu 16. Care este explicatia oferita de oficialii Ministerului Educatiei si ce reactie au sindicatele din invatamant citim in Evenimentul Zilei. Din Romania Libera aflam ce poate si ce nu poate face sistemul informatic al Casei de Asigurari, pentru care statul a platit 36 de milioane de euro.

Sistemul informatic al CNAS a costat 36 de milioane de euro Sistemul informatic al CNAS a costat 36 de milioane de euro
Sursa imagine: bzi.ro

Profesorii care au o vechime mai mare de 25 de ani vor fi nevoiti sa predea doua ore in plus pe langa norma de 16 ore. Asa prevede noua Lege a Educatiei care a scos articolul care prevedea ca dascalii aflati in prag de pensionare sa  fie mai putin solicitate. Oficialii si-au motivat noua prevedere sustinand ca au inregistrat o tendinta in randul profesorilor cu experienta care isi mai luau ore cu plata pe langa norma, scrie Evenimentul Zilei. Insa ceea ce nu vor sa accepte oficialii Ministerului este faptul ca dascalii isi iau ore suplimentare tocmai pentru a castiga un ban in plus.

"Copiii tipa mai tare, sunt mai plini de energie, pun mai multe intrebari, nu-i mai poti stapani si, cum gasesc pe internet absolut orice informatie, este mai greu si sa le captezi atentia doar cu ce e consemnat in manuale. Daca intrebi un profesor trecut de o anumita varsta, ti-ar cataloga noua "specie de elev" simplu: "Greu de stapanit". In aceste conditii, pentru a fi mai putin solicitate, ca drele didactice cu peste 25 de ani vechime erau pana acum degrevate de doua ore din norma di dactica de 18 ore. Prin noua lege a educatiei dispare insa aceasta prevedere, dascalii aflati in pragul pensionarii fiind obligati sa stea la catedra 18 ore, la fel ca si colegii lor mai tineri. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca, oricum, acestia isi mai luau ore in plus. Prin urmare, au putere de munca".

Din Romania Libera aflam ca noul sistem informatic al Casei Nationale de Sanatate tine doar evidenta pacientilor si poate preveni dubla decontare a unei retete de catre casele de asigurari.

"Noul sistem nu poate preveni situatiile in care pacientii sunt trimisi sa-si cumpere medicamente pe banii lor sau sa isi faca investigatii precum CT-ul (computer tomograf) si RMN-ul (rezonanta magnetica) in sistem privat, chiar daca vor figura in evidentele spitalului ca le-au facut pe banii casei de sanatate. Acest lucru tine exclusiv de onestitatea medicilor. Nu va putea evita achizitile dubioase din spitale: mobila in loc de medicamente, alimente si alte produse cumparate la suprapret. Asta pentru ca achizitiile publice sunt inregistrate intr-un alt sistem informatic (SEAP), sistem care nu comunica cu SIUI."

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.