Reteaua Corect

Republica Moldova a împiedicat o delegație rusă să intre în țară

Scris de newsreporter in 18 aprilie 2023 la 10:09, in Social. 239 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBbt

Republica Moldova a împiedicat luni o delegație rusă să intre în țară și a avertizat politicienii de la Moscova să nu intervină în problemele sale interne înaintea unor alegeri regionale, relatează Reuters și RFE, conform HotNews.

Delegația condusă de Rustam Minnikhanov, guvernatorul regiunii Tatarstan, urma să participe la un forum organizat în regiunea semi-autonomă Găgăuzia din Republica Moldova, alegeri urmând să fie organizate aici pe 30 aprilie pentru alegerea șefului guvernului local.

Minnikhanov a sosit într-un avion oficial al guvernului din Tatarstan dar nu i-a fost permis să coboare din acesta.

Poliția moldoveană a afirmat într-un comunicat remis presei că vizita sa a avut scopul de a întări sprijinul pentru un candidat pro-rus care va participa la alegeri.

„Susținerea unui candidat la alegeri locale din Moldova nu este un motiv întemeiat iar autoritățile cer birocraților ruși să se abțină din a interveni în problemele interne ale țării noastre”, a afirmat serviciul de grăniceri al țării vecine.

Șeful delegației ruse se plânge că a fost declarat persona non-grata de Chișinău

Minnikhanov a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare în care afirmă că el și delegația sa au fost catalogați drept „indezirabili” de autoritățile moldovene, o mutare pe care a descris-o ca fiind „regretabilă”.

El a spus că locuitorii din Tatarstan și Găgăuzia, regiuni cu minorități turcice importante, sunt „frați”.

„Împreună cu Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care recent au vizitat republica noastră, am preconizat un program vast de activități. Cu regret, autoritățile moldovenești au luat decizia că noi suntem „non grata”, care nu pot vizita această țară. De aceea, cu regret nu vom putea lua parte la congres”, a afirmat Rustam Minnihanov înainte de a părăsi R.Moldova, citat de deschide.md.

Presa din Republica Moldova scrie că Victor Petrov este deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia și candidat la alegerile pentru șefia regiunii ce urmează să fie organizate la sfârșitul acestei luni.

Republica Moldova a acuzat Rusia de tentative de destabilizare

Președintele moldovean Maia Sandu și guvernul pro-occidental al său au acuzat Rusia de mai multe ori în ultimele luni că ar fi în spatele unor eforturi de a destabiliza țara.

Cel mai recent, Maia Sandu a declarat la sfârșitul lunii martie că Rusia încearcă să răstoarne guvernul de la Chișinău, afirmând totodată că Republica Moldova are dovezi în acest sens.

„Sunt încercări din partea Federaţiei Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, aşa cum face în cazul Belarusului”, a acuzat ea.

„Am auzit declaraţiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta îşi doreşte Rusia şi în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetăţenilor şi de aceea nu poate fi folosită, aşa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, Rusia nu renunţă la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influenţă şi acţionează, prin intermediul politicienilor proruşi de la Chişinău, pentru a destabiliza situaţia din republică.

„Aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituţiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face faţă acestor presiuni. Cetăţenii şi-au ales această guvernare şi doar cetăţenii, la alegeri, pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federaţiei Ruse şi nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne”, sublinia ea pe 30 martie.

 

 

 

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.