Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Repetenti la Ordonanta 13

Trei procurori dintre cei mai de incredere oameni ai sefei DNA, Marius Bulancea, Paul Dumitriu si Jean Uncheselu, sunt identificati de catre Inspectia Judiciara drept vinovati de savarsirea unor infractiuni. Faptele incriminate sunt legate de incalcarea repetata a Constitutiei cu prilejul anchetarii Guvernului pentru emiterea faimoasei Ordonante 13. Ei sunt deferiti Parchetului General, care urmeaza sa ii ancheteze si sa intocmeasca impotriva lor un rechizitoriu. Laura Codruta Kovesi s-a solidarizat cu acestia. Si isi asuma intreaga raspundere. Ceea ce inseamna ca, la randul ei, poate suporta cele mai dure consecinte.

A cazut ministrul Justitiei, primul instalat de catre PSD dupa castigarea alegerilor, si ca o consecinta a deciziei DNA de a initia o ancheta penala impotriva Guvernului. Avand ca obiect faptul ca executivul si-a permis sa elaboreaze un proiect de act normativ, Ordonanta 13, prin care erau modificate norme din domeniul justitiei. Asa cum este si firesc, Curtea Constitutionala a apreciat: 1. ca, pe langa Parlament, Guvernul este singurul legiuitor si in drept sa elaboreze norme si 2. ca procurorii nu au dreptul sa puna sub ancheta actul de legiferare. Legea fundamentala interzice cu desavarsire acest lucru, asa cum a constatat CCR. In plus, procurorii sunt chemati sa aplice legile, nu sa participe la elaborarea lor. Ei nu au nici macar dreptul, constitutional vorbind, sa isi expuna punctele de vedere si cu atat mai putin sa si le impuna.

Acestea fiind zise, situatia de conflict interinstitutional intre doua puteri fundamentale ale statului, puterea legislativa si puterea executiva, si republica procurorilor ar fi trebuit sa fie transata. Numai ca DNA, la dispozitia expresa a doamnei Laura Codruta Kovesi, a recidivat. Astfel incat, in ciuda celor stabilite de Constitutie si apoi de Curtea Constitutionala, trei procurori de la varful DNA au continuat sa ii investigheze pe membrii executivului.

In esenta, in loc sa respecte si sa aplice legea, procurori de frunte a sus-amintitei institutii au incalcat-o si au recidivat. Sunt pasibili, deci, in viziunea Inspectiei Judiciare si a CSM, de pedepse aspre cu caracter penal. Mecanismul s-a pus in miscare.

Intrebarea cheie nu ii vizeaza pe cei trei procurori. Ci pe sefa DNA. Asumandu-si aceasta actiune, solidarizandu-se cu cei trei, doamna Laura Codruta Kovesi a sfidat la randul ei, in mod vadit, deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei si chiar prevederile legii fundamentale. In aceste conditii, nu trebuie sa raspunda la radul ei? In sens administrativ si penal. Daca raspunsul este afirmativ, atunci survine o noua intrebare.

Aceasta intrebare este: ce mai asteapta minsitrul Justitiei, Tudorel Toader? De ce mai asteapta domnia sa raportul Inspectie Judiciare privind managementul de la DNA si concluziile expertilor pe MCV de la Uniunea Europeana, care vor  fi prezenti in Romania la mijlocul acestei luni? De ce nu procedeaza de indata la solicitarea catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, de demitere a doamnei Laura Codruta Kovesi din functia de sef DNA?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.