Reteaua Corect

Remember 11 ianuarie 1990 - Presa acum 30 de ani

Scris de newsreporter in 11 ianuarie 2020 la 12:52, in Social. 383 vizualizari Intra in discutie Taguripresa, print, remember, ziare shortlinkhttp://crct.ro/nvw0

Care erau subiectele zilei în urmă cu decenii, în 1990?

Cine sînt "duşmanii poporului"?

Cine sînt "duşmanii poporului"? Cine sint aceste forte obscure care stau la pîndă si abia aşteaptă să ne dezbine, să ne dezmembreze, să ne distrugă? Am fost avertizaţi mereu, în ultimii 45 de ani, asupra înfăţişării lor fioroase si asupra planurilor lor perfide. La început au fost "americanii". Imperialiştii. Promotorii războiului rece. Cei care aşteptau malefic, dincolo de salvatoarea cortină de fier să nu manifestăm suficientă vigilentă pentru a ne ataca mortal. Brusc, prin anii ’60, pericolul a părut să vină din cealaltă parte. De unde pînă atunci venea lumina. Machiavelice planuri de serbizare, de "legare de glie" a întregului popor se puneau la cale în subteranele Kremlinului şi vajnicii draci de ieri ai "tătucului" tunau şi fulgerau împotriva unor manevre de tip "sovrom" la a căror bună funcţionare puseseră virtos umărul ei înşişi. Pericolul exterior a început să capete un caracter mai difuz, năpustindu-se asupra noastră, prin ’63 din cinci părţi deodată! Noroc că s-a strigat tare şi Occidentul, emotionat de această originală ieşire din rînd a început să ne mîngîie prieteneşte pe creştet! Intervenea un moment dificil, periculos, prin faptul că începea să dispară pericolul si vioiul strigăt "Săriţi, lupul!" părea să nu mai aibă haz. Aşa că s-au luat măsuri grabnice de regrupare a tuturor surselor potentiale de pericol, de analizare a lor atentă de către "organele competente" şi de focalizare a atenţiei înspre nord-vest. Tot în "lagărul frăţesc". Unde se agitau de zor revendicări grave, periculoase. Împotriva cărora trebuia să ne pronunţăm cu toată vehementa. Şi ne pronunţăm. Deşi de multe ori nici măcar nu ştiam despre ce este vorba, dar protestam. Foarte vehement. Pe măsură ce anii trec şi foamea, frigul şi frica ne bîntuie casele şi sufletele, duşmanul "trece" graniţa şi se năpusteşte asupra noastră. Nu-l vedem, dar îl simţim. E pretutindeni! Chemările imperative devin ine-, rente. Şi sînt lansate. Din elicopter. Ele spun: "Cetăţene! Stai! Gîndeşte-te! Nu face jocul duşmanilor. Ţara este în primejdie. De ţine depinde viitorul ei!". Te trezeşti brusc; parcă dintr-un vis urît. Duşmanii sînt aici!

Duşmanii poporului... I-am descoperit, în sfirsit. După 45 de ani de căutări. Le-am văzut, în cele din urmă, adevărata faţă. Păreau ca noi. Păreau - sau voiau ca noi să credem - chiar că ne vor binele si numai binele. Cu orice preţ. Cu preţul vieţilor noastre chiar. Da i-am descoperit. Şi, intr-un superb efort - pentru mulţi, cu preţul sacrificiului suprem - ne-am debarasat de ei. De adevăraţii "duşmani ai poporului".

Octavian ANDRONIC

citiți continuarea pe amosnews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.