Rezerva Bank of Australia a declarat că indigenii vor fi consultaţi cu privire la un nou design care „onorează cultura şi istoria primilor australieni”, scrie Le Figaro.
Proiectarea şi tipărirea noii bancnote va dura „câţiva ani”, a spus instituţia. Bancnotele care poartă chipul reginei Regina Elisabeta a II-a deja aflate în circulaţie vor continua să fie folosite.
Moartea reginei Elisabeta a II-a la 8 septembrie 2022 a fost marcată de o zi de doliu naţional în Australia, ţară membră a Commonwealth-ului al cărei şef oficial de stat este regele Charles al III-lea, reprezentat de un guvernator general. Dar unele grupuri indigene au denunţat consecinţele distructive ale colonizării britanice, cerând abolirea monarhiei.
"Gândiţi-vă că un rege neales care ar trebui să figureze pe monedele noastre în locul şefilor şi bătrânilor primelor naţiuni şi al australienilor proeminenţi nu mai este justificat", a spus Craig Foster, preşedintele mişcării republicane din Australia.
Banca Centrală a declarat că decizia sa este susţinută de guvernul laburist de centru-stânga al prim-ministrului Anthony Albanese, care este în favoarea unei posibile treceri către o republică australiană. Dispariţia efigiei suveranilor a fost salutată de Mişcarea Republicană Australiană (ARM), care a subliniat că popoarele indigene au precedat colonizarea britanică cu 65.000 de ani.
Suveranii britanici au apărut pe bancnotele australiene din 1923 şi până în 1953, anul încoronării reginei Elisabeta a II-a, fiind prezenţi pe toate denominările. Chipul reginei s-a aflat pe bancnota de o liră şi pe cea de un dolar din 1966. Această primă bancnotă de un dolar conţinea, de asemenea, imagini cu picturi rupestre aborigene şi sculpturi şi modele inspirate de o pictură cu scoarţă a artistului indigen David Malangi Daymirringu.
Din 1992, australienii au putut să admire trăsăturile reginei pe bancnota de 5 dolari din polimer. În urmă cu trei luni, guvernatorul Băncii Centrale, Philip Lowe, a indicat că a început discuţii cu guvernul pentru a afla dacă să renunţe la înlocuirea imaginii reginei cu un portret al regelui Charles al III-lea.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.