Reteaua Corect

REFERENDUM familie reluat, duminică, după ABSENTEISMUL major din prima zi

Secţiile de votare s-au redeschis duminică dimineaţa, începând cu ora 7.00. Potrivit BEC, în prima zi a referendumului pentru familie prezenţa a înregistrat 5,72% din totalul de votanţi, un vot istoric negativ, în timp ce în Diaspora şi-au exercitat dreptul de a alege 45.797 de români, scrie Mediafax.

Reprezentanţii MAI precizează, în a doua zi a referendumului, că toate secţiile din ţară au fost deschise la ora 7:00 şi, până la această oră, nu au fost semnalate probleme. Angajaţii MAI au păzit secţiile de votare în timpul nopţii, pe care le-au predat preşedinţilor secţiilor cu sigiliile intacte.

„Potrivit informaţiilor până la această oră, procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Ca şi în prima zi, procesul de votare a început la ora 7 şi se va încheia la ora 21. Pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare pe care le-au predat azi dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot cu sigiliile intacte”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

 

 

Potrivit sursei citate, în prima zi a referendumului şi după încheierea votului nu au fost înregistrate evenimente deosebite privind ordinea publică sau care să să afecte desfăşurarea normală a votului.


Buletinul de VOT

Românii sunt chemaţi să se pronunţe cu 'Da' sau 'Nu' asupra întrebării: "Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Referendumul are la bază o iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de după 1989. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.483.548 persoane cu drept de vot. Iniţiativa, semnată de peste 3 milioane de români, vizează înlocuirea sintagmei "între soţi", după cum scrie, în prezent, la art. 48, alin. (1) al Constituţiei, cu căsătoria liber consimţită "între un bărbat şi o femeie".

Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al secţiilor de votare organizate în ţară este de 18.662. Românii care nu sunt în localităţile de domiciliu pot vota în orice secţie, pe liste suplimentare.

MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 378 secţii de votare în străinătate.

REZULTATE EXIT POLL. Prezenţa la vot, sâmbătă, 6 octombrie

Biroul Electoral Central a anunţat, sâmbătă seara, că la închiderea secţiilor de votare, în cadrul referendumului pentru familie, prezenţa a fost de 5,72%. Din totalul de 18.278.496 de votanţi înscrişi pe listele permanente, în prima zi de referendum şi-au exercitat dreptul 1.046.583 de oameni, reprezentând 5,72% din total.

Prezenţa cea mea mare a fost în: Bihor (8,67%), Dâmboviţa (8,64%), Dolj (7,78%), Mehedinţi (7,50%) şi Caraş Severin (7,33%).

Cea mai scăzută participare la vot: Harghita (2,22%), Covasna (2,31%), Satu Mare (3,45%), Maramureş (3,71%) şi Tulcea (3,93%).

În Capitală au votat, până la ora 21.00, în prima zi de referendum, 6,50% dintre oameni. În Diaspora şi-au exercitat dreptul la vot 45.797 de români, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra- 2.340 de votanţi.

Participarea a fost una extrem de mică, comparativ, de exemplu, cu referendumul din 2009, pentru trecerea la parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Atunci prezenţa la vot la închiderea urnelor era de 50,16%.

În anul 2012, la referendumul pentru demiterea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, prezenţa era, la ora 23.00, de 45, 92% dintre români cu drept de vot.

Secţiile se vor închide duminică la ora 21.00, când vor fi prezentate primele rezultate EXIT POLL. Pentru a fi validat este nevoie de prezenţa a 5.483.548 de votanţi la urne.

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.483.548 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, 4.569.624.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.