Reteaua Corect

Raport: România, pe primul loc în Uniunea Europeană la încălcarea drepturilor omului în procese

Raportul intitulat „Încălcarea drepturilor omului în mandatele de arestare europeană”, realizat de Emily Barley, Lisl Biggs-Davison și Chris Alderton, experți britanici în domeniul justiției, arată că drepturile omului sunt încălcate în mod grav și în România. Analiza a avut la bază date și cifre furnizate de Consiliul Europei, scrie QMagazine.

Raportul, realizat de organizația „Due Process” în colaborare cu CRCE (Centre for Research into Post-Communist Economies) arată că, deși este acceptat în mod obișnuit printre politicienii britanici, jurnaliști, judecători că în țări precum Rusia, Turcia și Ucraina se încalcă drepturile omului, există și  țări din Uniunea Europeană care se comportă  similar – și în unele cazuri chiar mai rău.

„Deși Uniunea Europeană pretinde că în  toate țările membre persoanele ar trebui să fie tratate egal și să li se respecte drepturile, acest raport arată că, în realitate, sunt multe variații în practica legală a drepturilor omului între diferitele state”, scriu experții.

Mandatul european de arestare (EAW) este piatra de temelie a unui tratat de extrădare între membrii  Uniunii Europene (UE). Sistemul EAW permite emiterea mandatelor de arestare de  orice țară membră a UE și punerea sa în executare în orice alt stat membru al Uniunii pentru urmărire penală, detenție sau închisoare.

Motivele de atac împotriva unui astfel de mandat sunt foarte limitate. Apelurile sunt permise numai  pe motivație politică și/sau pe abuzurile legate de drepturile omului.

Din cele 4.803 de persoane pe care  Marea Britanie le-au predat altor țări din UE, mai mult de jumătate au fost extrădați în Polonia (2498). Pe următoarele locuri se situează Lituania (480), România (358) și Letonia (225).

Raportul evidențiază  că România este „de departe, cel mai grav violator al drepturilor omului în UE”.  În ceea ce privește tratamentul inuman sau degradant, România se clasează în mod constant după Federația Rusă și Turcia.

Topul țărilor care încalcă încalcă drepturile omului (2014-2017)

1 Federația Rusă 746 de cazuri
2 Turcia 349 
3 România 272
4 Ucraina 241 
5 Grecia  170 
6 Ungaria 151
7 Bulgaria 110
8 Italia 98 
9 Croația 84 
10 Serbia 76 

Federația Rusă se situează pe primul loc în topul țărilor care încalcă drepturile omului, cu 746 de hotărâri împotriva acesteia, urmată de Turcia, cu 349 de hotărâri împotriva sa.
România este statul din Uniunea Europeană cu cele mai multe încălcări ale drepturilor omului. CEDO a constatând 272 de  astfel de cazuri  în țara noastră.
Marea Britanie s-a clasat pe locul 30,  din 2014 până în 2017, cu 17 hotărâri împotriva sa.

„În timp ce Raportul evidențiază îngrijorări privind Grecia, Polonia și România, găsește România ca fiind, de departe, cel mai grav violator al drepturilor omului din Uniunea Europeană.” arată experții britanici.

Din cele 143 de  încălcări constatate în România de CEDO pentru tratament inuman sau degradant, marea majoritate au avut loc în detenție. CEDO a arătat în mod constant că închisorile românești sunt supraaglomerate, cu un spațiu cu mult sub cerințele legale minim pe persoană. În România, caz după caz ​​a adus la lumină condițiile din închisori: infestări cu insecte și viermi, instalații de spălare inadecvate pentru prizonieri și celule reci, umede și murdare.

Deși Curtea Europeană a acuzat România pentru aceste încălcări de-a lungul anilor, nu au fost întreprinse suficiente acțiuni pentru a aduce la un nivel standard închisorile. În aceste condiții, încălcările drepturilor și abuzurile continuă nestingherite.

Aceast fapt a determinat  justiția britanică  să se ocupe de disparitățile dure în domeniul drepturilor omului care există acum în diferite state membre ale UE. Spre exemplu, Curtea Supremă a Irlandei a a refuzat recent extrădările în Polonia pe motiv că există o ingerință politică gravă în numirea judecătorilor. Raportul indică faptul că ar trebui ca Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii să aibă o atitudine similară față de România, Grecia și Polonia.

Ungaria este țara în care s-au înregistrat cele mai puține condamnări pentru tortură sau tratamente degradante.

Topul țărilor în care se s-a încălcat Articolul 3 privind tortura:

  1. Federația Rusă 370 de cazuri
  2. România 143 
  3. Ucraina 106
  4. Turcia 78
  5. Grecia 59
  6. Bulgaria 44
  7. Republica Moldova 33
  8. Italia 26
  9. Polonia 26
  10. Ungaria 19

Raportul integral poate fi citit aici: Due-Process-Human-Rights-abuses-in-European-Arrest-Warrant-member-states

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.