Reteaua Corect

Raluca Prună și recursul compensatoriu: Eu am fost tâmpită, Parlamentul trebuia să fie mai deștept

Scris de newsreporter in 17 ianuarie 2019 la 18:32, in Social. 588 vizualizari Intra in discutie Taguricedo, Parlament, Raluca Pruna, recurs compensatoriu, tâmpită shortlinkhttp://crct.ro/ntT7

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a explicat, la Digi24, cum s-a ajuns la ideea recursului compensatoriu, scrie Qmagazine.ro.

„Părintele” recursului compensatoriu a reamintit că această măsură compensatorie pentru cei care au executat pedepse în condiţii precare,  a venit în urma insistențelor CEDO. Prună afirmă că în momentul în care și-a preluat mandatul de ministru al Justiției, exista „o decizie semi-pilot din 2012 care atârna asupra României”.

 „Am venit într-un mandat în care aveam deja o decizie semi-pilot din 2012 care atârnă asupra România. Eu m-am dus de trei ori la CEDO și am discut cu preşedintele Curții. E foarte adevărat că niciodată în nicio decizie nu se spune: cerem statului să facă un anumit lucru, dar se spune în decizii că trebuie să existe măsuri compensatorii pentru cei care Curtea a constatat că s-a încălcat art 3.

Pe scurt, cei care au execut pedeapsa în condiţii precare și există precedente care se invocă chiar și în deciziile semipilot din 2012. Precedentele din Italia, Bulgaria și Ungaria, care au trecut prin aceeași situaţie ca România și unde soluţia pe care CEDO a acceptat-o era o compensare bănească.

O compensare care era de 8 euro în Italia pe zi de detenţie pentru fiecare deținut, 5 euro în Ungaria și 3 euro în Bulgaria. Eu am mers de 3 ori la CEDO și am explicat că într-o țară în care 78% din școlile din rural au toalete în curte, în condiţia în care dreptul la educaţie e prevăzut de Convenţie, în condiţiile în care eu eram într-un guvern care a venit după o tragedia de la Colectiv în care niște oameni au murit din cauza unor condiţii precare în spitale, e exclus să merg pe calea bătătorită a Italiei, a Ungariei, a Bulgariei, pe care curtea fără să le spună în decizie le recomanda României”, a declarat Raluca Prună la Digi 24.

Urmând direcția trasată de președintele Iohannis, aceea de a nu căuta vinovații, Raluca Prună a declarat că dacă ea a fost „tâmpită, Parlamentul trebuia să fie mai deștept”.

Pentru că ni se cerea o măsură compensatorie m-am gândit la această măsură.
Nu am să vorbesc despre vinovații și dacă eu am fost tâmpită, Parlamentul condus de PSD – ALDE trebuia să fie mai deștept și să nu aprobe această lege„, a explicat Raluca Prună.

Vezi video pe Qmagazine.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.