Reteaua Corect

Rafila continuă 'războiul' cu Arafat: Ce spune despre achiziția de ambulanțe

Scris de newsreporter in 23 noiembrie 2022 la 09:43, in Social. 250 vizualizari Intra in discutie Taguriambulante, arafat, rafila shortlinkhttp://crct.ro/nAuM

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că, în perioada 2018-2022, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ar fi trebuit să achiziţioneze, în baza unui contract-cadru, un număr minim de 2.100 de ambulanţe pentru Serviciile de Ambulanţă aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă în ultimi trei ani nu au mai fost cumpărate ambulanţe noi, în cei patru ani serviciile de specialitate primind 600 de autospeciale, relatează Știripesurse.

”Eu nu pot să intru în astfel de polemici, dânsul cred că e mai specializat în chestiunea asta, cu înregistrările, ştiu că a avut şi o problemă în birou acum câteva luni, legat de această chestiune, cu microfoane. Eu nu sunt aşa de specializat, probabil că dânsul are alt tip de specializare decât am eu în acest domeniu. Eu cred că trebuie să fim serioşi, în primul rând, şi să lăsăm genul ăsta de speculaţii care câteodată pot să pară infantile şi să vedem dacă într-adevăr există probleme cu activitatea Ambulanţei, să încercăm să dialogăm şi să le rezolvăm, nu să facem tot felul de declaraţii care sugerează tot felul de comploturi care nu există”, a afirmat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, ministrul Sănătăţii, referindu-se la Raed Arafat.

Alexandru Rafila a declarat că faptul că există autospeciale ”extrem de vechi” în dotarea Serviciilor de Ambulanţă şi că peste 50% din parcul auto este mai vechi de 10 ani afectează deopotrivă siguranţa pacienţilor şi a echipajelor.

Ministrul a susţinut că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă trebuia să achiziţioneze, în perioada 2018-2022, cel puţin 2.100 de ambulanţe sau maxim 4.300 de autospeciale, însă serviciile de Ambulanţă au primit doar 600 de autospeciale.

El a explicat că este vorba despre un contract-cadru derulat în ultimii patru ani, dintre care în ultimii trei ani nu s-au mai făcut achiziţii, fapt ce ”pune în pericol siguranţa pacienţilor şi siguranţa echipajelor”.

”Faptul că nu o să reuşim în următoarele luni sau poate în următorii ani să luăm ambulanţe noi este îngrijorător”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Rafila a afirmat că a discutat cu reprezentanţii sindicaliştilor de la Ambulanţă, arătând că aceştia au ”mai puţin” revendicări salariale şi solicită condiţii corespunzătoare de muncă. Conform ministrului, peste 50% din ambulanţele existente au peste 10 ani, iar 3.000 de autospeciale nu sunt funcţionale.

Într-o postare pe Facebook, luni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe nu au fost puse în aplicare din cauza crizei conductorilor.

”Nu DSU a creat criza semi-conductorilor, nu DSU a creat problemele de aprovizionare pe plan mondial după criza din ultimii doi ani si sigur nu DSU a creat haosul cauzat de agresiunea împotriva Ucrainei, ducând la o destabilizare foarte gravă a pieţelor, crescând costurile şi crescând semnificativ perioadele de livrare”, a scris Arafat.

El a susţinut că inclusiv în ultimii trei ani au fost livrate ambulanţe, iar în perioada 2018-2022 au fost livrate serviciilor de ambulanţă 821 de autospeciale, alte 106 ambulanţe au fost achiziţionate de Primăria Capitalei pentru Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti.

”Să spunem că au fost Serviciile de Ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În aceeaşi perioadă, SMURD-ul a primit 386 de ambulanţe”, a explicat Arafat.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.