Termenul limită până la care puteau fi depuse candidaturile a expirat luni, 1 iulie, la ora 16:00.
În interiorul ÎCCJ s-a mai vehiculat și numele actualului vicepreședinte, Iulian Dragomir și chiar cel al Cristinei Tarcea, care și-ar mai fi dorit un mandat la conducere, însă ambii au renunțat să intre în competiție.
Corina Alina Corbu conduce din iulie 2018 Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți, funcție în care a fost propusă de Secția de judecători a CSM și validată de președintele țării.
De remarcat faptul că nominalizarea de atunci s-a făcut cu 6 voturi pentru și 4 împotrivă. Printre cei care nu și-au dorit ca judecătoarea Corbu să conducă Secția CAF se număra chiar două colege de Curte, Mariana Ghena și Cristina Tarcea.
În 2014, Corina Corbu, alături de Anton Pandrea, a fost acuzată de procurorii DNA de favorizarea infractorului (infractor achitat) în dosarul instrumentat împotriva judecătoarelor Iuliana Pușoiu și Gabriela Bârsan.
Patru ani mai târziu toți au fost achitați de 8 judecători, 3 la fond și 5 în recurs.
Într o declarație pentru QMagazine, făcută sub rezerva anonimatului, iată cum descrie un înalt magistrat perioada procesului intentat împotriva Corinei Corbu:
„În zi de seară, acum câțiva ani, doamna Corbu afla că s-a pus în mișcare acțiunea penală și că este trimisă în judecată. A picat cerul peste ea. Târziu, în noapte, își suna cea mai bună prietenă. Răspunsul a venit rece, nemilos. În urechi îi suna și azi refuzul celei pe care o socotise cea mai bună prietenă.
A rămas în casa din care încă nu a reușit să plece …
Peste patru ani, NEVINOVATĂ, ACHITATĂ, s-a întors, a câștigat o competiție cu un program, a organizat exemplar Secția Contencios Administrativ într-un sediu nou … și nu-i ea vinovată ca are între cei pe care îi conduce oameni care dorm în ședință. Și nici că are ședințe programate în anul 2020.
Trimiterea în judecată a însemnat suspendarea automată din funcție. Și-a găsit de lucru. A plâns luni de zile, a petrecut nopți de coșmar singură în casă.
Și-a citit dosarul de la prima la ultima filă. Cum puțini o fac. Îl știa pe de rost.
În timpul judecății, tatăl ei, fermier harnic cu ceva pământ pe care-l iubea ca Ion, s-a îmbolnăvit. Grija lui era să nu i se prăpădească recolta și să nu rămână Corina cu judecata neîncheiată.
A plecat adânc supărat dintre cei vii, Corina fiind achitată după moartea lui.”
Din Comisia de evaluare vor face parte toți membrii Secției de judecători a CSM. Data la care Corina Corbu își va susține proiectul nu s-a stabilit încă.
Sursa: Qmagazine
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.