Reteaua Corect

Protocolul SRI-PIICJ din 2016, încă în vigoare

Serviciul Roman de Informatii si Parchetul General refuza sa prezinte documentul prin care a fost denuntat protocolul semnat de Eduard Hellvig si Augustin Lazar. PICCJ a prezentat doar adresa prin care isi exprima acordul ca protocolul sa-si inceteze efectele, dar nimic nu confirma denuntarea intelegerii declarate partial neconstitutionala de CCR. SRI pretinde ca documentele de denuntare nu sunt informatii de interes public, scrie Luju.ro.

Protocolul incheiat in decembrie 2016 intre Serviciul Roman de Informatii – condus de Eduard Hellvig (foto stanga) – si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – reprezentat in acel moment de catre fostul Procuror General Augustin Lazar (foto dreapta) este in continuare in vigoareAsta este opinia noastra, avand in vedere ca nici PICCJ, nici SRI nu au facut dovada denuntarii protocolului pe care CCR l-a declarat partial neconstitutional prin Decizia nr. 26/2019 (click aici pentru a citi)neprezentand nici azi proba ca protocolul din 2016 a fost intr-adevar denuntat

 

 

 

 

Subiectul este extrem de actual, daca tinem cont ca marti, 18 iunie 2019, DIICOT l-a pus sub control judiciar pe Darius Valcov (fost consilier al premierului Viorica Dancila) pentru divulgarea Protocolului SRI-PICCJ din 2016 (click aici pentru a citi). Dosarul penal fabricat fostului consilier este cat se poate de scandalos, in conditiile in care Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate prevede la art. 24 alin. 5 ca „se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime”. Iar Valcov nu a facut altceva decat sa prezinte o intelegere oculta, repetam, declarata partial neconstitutionala de CCR. Oricum: DIICOT a profitat chiar de prima ocazie ca sa se faca de ras, Curtea de Apel Bucuresti ridicandu-i definitiv lui Valcov controlul judiciar vineri, 21 iunie 2019.

 

 

 

 

 

PICCJ s-a facut ca nu intelege

 

 

 

 

 

Asa cum afirmam, PICCJ si SRI nu au prezentat pana acum nici cea mai mica proba ca protocolul a fost denuntat. Pe 29 mai 2019, Lumea Justitiei a solicitat Parchetului General si Serviciului Roman de Informatii sa ne puna la dispozitie documentele prin care a fost denuntat Protocolul SRI-PICCJ nr. 09472 (03656) din 2016. In cazul in care acest lucru nu ar fi fost posibil, rugam fiecare dintre cele doua institutii sa ne comunice numarul si data documentului prin care a fost denuntat respectivul protocol.

 

 

 

 

 

Pe 4 iunie, Parchetul General a incercat sa se fofileze, trimitandu-ne pe site-ul Ministerului Public. In acelasi context, institutia condusa acum de Procurorul General interimar Bogdan Licu s-a multumit sa mentioneze ca protocolul „si-a incetat efectele prin acordul partilor semnatare, acord exprimat de Serviciul Roman de Informatii printr-o adresa din data de 6 martie 2017, iar de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie printr-o adresa din data de 13 martie 2017”.

 

 

 

 

 

Redam textul primului raspuns al PICCJ (vezi facsimil 1):

 

 

 

 

 

Cu referire la cererea adresata institutiei noastre, inregistrata la Biroul de informare si relatii publice sub numarul de mai sus, va comunicam faptul ca informatiile de interes public privind documentul care face obiectul interesului dumneavoastra, precum si documentul respectiv, sunt publicate pe site-ul Ministerului Public, la rubrica ”Informatii de interes public”, subrubrica ”Cooperare interinstitutionala”, respectiv la urmatoarea adresa: http://www.mpublic.ro/ro/content/cooperare-interinstitutionala.

 

 

 

 

 

Asa cum se precizeaza si pe site, protocolul la care faceti referire si-a incetat efectele prin acordul partilor semnatare, acord exprimat de Serviciul Roman de Informatii printr-o adresa din data de 6 martie 2017, iar de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie printr-o adresa din data de 13 martie 2017”.

 

 

 

 

 

In urma acestui raspuns, am revenit, solicitandu-le celor de la PICCJ sa ne trimita atat adresa lor catre SRI, cat si adresa pe care ei o primisera de la serviciul secret.

Citiți continuarea pe luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.