Reteaua Corect

Proteste de amploare în Polonia: motivele sunt similare cu cele din România

Scris de newsreporter in 02 decembrie 2019 la 10:28, in Social. 142 vizualizari Intra in discutie Tagurijudecator, justitie, polonia, protest shortlinkhttp://crct.ro/nvlR

Mii de polonezi au demonstrat duminică în Polonia în semn de solidaritate cu judecătorii, după ce un judecător a fost suspendat din funcţie pentru că a pus sub semnul întrebării reformele din justiţie ale partidului de guvernământ, semn că îngrijorările legate de respectarea legii vor marca cel de-al doilea mandat al formaţiunii Dreptate şi Justiţie, transmite Reuters. Și în România, protestele de amploare au avut loc pentru justiție și modificările aduse Legilor justiției, relatează Știripesurse.ro.

De la venirea la putere în 2015, partidul Dreptate şi Justiţie a fost în conflict cu Uniunea Europeană din cauza reformelor despre care criticii afirmă că subminează independenţa justiţiei.

Suspendarea judecătorului Pawel Juszczyszyn, săptămâna trecută, a readus subiectul în centrul atenţiei.

”Cred că legea şi onestitatea vor avea câştig de cauză până la urmă”, a spus Juszczyszyn protestatarilor, în faţa Ministerului de Justiţie din Varşovia.

“Cer judecătorilor – nu vă lăsaţi intimidaţi, fiţi independenţi, fiţi curajoşi, suntem puternici”, a declarat Juszczyszyn.

Guvernul a justificat reformele ample din justiţie – între care modul în care sunt numiţi judecătorii – arătând că sunt necesare pentru a îmbunătăţi eficienţa instanţelor şi a elimina vestigiile din era comunistă, din perioada 1945-89.

Protestele au avut loc în cel puţin 105 oraşe, potrivit organizatorilor, iar televiziunile i-au arătat pe demonstranţi fluturând steaguri ale Poloniei şi Uniunii Europene şi purtând pancarde inscripţionate cu sloganuri ca ”Fără lege nu există justiţie”.

Scriitoarea Olga Tokarczuk, deţinătoare a unui premiu Nobel, s-a aflat printre cei care au cerut oamenilor să protesteze.

”Îmi exprim solidaritatea cu judecătorii reprimaţi şi vă încurajez să vă alăturaţi demonstraţiilor, în apărarea lor”, a scris Tokarczuk pe Twitter.

Poliţia din Varşovia a refuzat să spună câte persoane au protestat în oraş.

Juszczyszyn, judecător detaşat la un tribunal regional din Olsztyn, în estul Poloniei, de la o curte inferioară, a fost revocat din funcţie în mod neaşteptat, atunci când a pus sub semnul întrebării numirea unui judecător de către un nou organism, creat potrivit reglementărilor introduse de partidul Lege şi Justiţie.

Joi, un ofiţer disciplinar numit de ministrul Justiţiei a declanşat o procedură împotriva lui Juszczyszyn, iar acesta a fost suspendat vineri din funcţie.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.