Reteaua Corect

Protest pentru salvarea celor 11 hectare retrocedate în Parcul IOR, sâmbătă, de la ora 12.00

Scris de newsreporter in 24 martie 2023 la 11:27, in Social. 324 vizualizari Intra in discutie Tagurihectare, IOR, parc, protest, retrocedat shortlinkhttp://crct.ro/nB4C

Un protest pentru salvarea celor 11 hectare retrocedate în parcul IOR va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00. Evenimentul este organizat de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, iar adunarea va avea loc lângă gura de metrou Titan. Cetățenii cer autorităților ca distrugerea spațiului verde să înceteze, iar bucata retrocedată să fie salvată și reintegrată în parc, relatează HotNews.

 • Reamintim că zeci de arbori de pe acest spațiu verde au fost tăiați în ultimele luni, nelegal, sub ochii autorităților care au dat doar niște amenzi simbolice, de 100 de lei pentru fiecare copac pus la pământ.

„O suprafață de 12 hectare din Parcul IOR, echivalentul a 12 terenuri de fotbal, e pe cale să dispară pentru totdeauna din patrimoniul verde al Bucureștiului. Sâmbătă, 25 martie, de la ora 12:00, Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan invită toți cetățenii îngrijorați, revoltați sau intrigați de ce se întâmplă cu zona retrocedată din parcul IOR la gura de metrou Titan, în intersecție, pentru a vedea distrugerile premeditate care au loc într-unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri ale Capitalei și pentru a discuta despre soluțiile prin care această zonă verde poate fi protejată și reintegrată în Parcul IOR”, a anunțat grupul de inițiativă civică.

Dorința comunității din întregul sector este de a păstra cele 12 hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate ele încă din 1965: parc cu alei, locuri de joacă și multă vegetație spontană.

Cetățenii din jurul Parcului IOR spun că modelul prin care un spațiu verde este sustras prin diverse tertipuri domeniului public, defrișat și apoi transformat în spațiu construibil a tot fost aplicat în București.

„Autoritățile au rămas prea mult timp indiferente sau au fost complice la acest proces de distrugere a spațiilor verzi, calității vieții și sănătății locuitorilor Capitalei. Nu e vorba doar de IOR sau Titan, ci de întregul București!”, subliniază aceștia.

„Așa-numita zonă retrocedată din Parcul IOR este distrusă într-un ritm amețitor, printr-o manieră de-a dreptul ticăloasă: otrăvirea copacilor, tăieri ilegale și incendieri recurente, timp în care autoritățile închid ochii la distrugerea naturii. Un oraș nu poate să respire cărămizi, borduri și betoane. Dezvoltarea economică a comunităților nu trebuie să se facă în detrimentul spațiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea și extinderea acestora”, mai adaugă ei.

Grupul de inițiativă civică cere autorităților ca otrăvirea și tăierea arborilor din Parcul IOR să înceteze imediat și permanent, iar spațiul verde să redevină parc.

 • ”Cerem autorităților responsabile de protejarea mediului (Garda de Mediu, ANPM, Poliția Locală a Sectorului 3) să inventarieze și să evalueze de urgență condiția de sănătate în care se află arborii și vegetația din „zona retrocedată”.
 • Cerem autorităților (Primăria Sectorului 3, Primăria Municipiului București, Prefectura Municipiului București, Guvernul României) să se așeze la masă și să găsească o soluție viabilă pentru ca „zona retrocedată” din Parcul IOR să fie redată comunității sub forma în care a făcut parte din viețile noastre de jumătate de veac: ca parc, spațiu verde, zonă în care natura abundă!”, cer aceștia.

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a fost creat de cetățeni care locuiesc în jurul Parcului IOR, cu sprijinul Greenpeace România.

Primăria Capitalei ar putea expropria bucata retrocedată

Primăria Capitalei va face demersurile pentru exproprierea celor 11 ha retrocedate în Parcul Titan, dacă retrocedarea s-a făcut corect, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, miercuri, după o vizită la fața locului. Primarul a declarat că în aproximativ 6 săptămâni, Primăria Capitalei va finaliza analiza legalității dispoziției de retrocedare.

„Am fost în această dimineață în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) și am văzut cu ochii mei cât de dezolant arată zona în care s-au tăiat masiv copacii după retrocedarea terenului. Am cerut verificarea legalității dispoziției de retrocedare unei firme de avocatură cu care suntem în contract și estimez că în maximum 6 săptămâni vom avea analiza finală. Dacă în urma acestei analize se va stabili că decizia retrocedării a fost corectă, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Reamintim că începând din luna februarie, zeci de copaci de pe bucata retrocedată în Parcul IOR au fost tăiați. HotNews.ro a scris la vremea respectivă despre asta, iar primarul Nicușor Dan a declarat la vremea respectică că va analiza dispoziția de retrocedare. Vizita primarului general la fața locului vine după mai bine de o lună de când arborii de pe bucata respectivă de parc au început să fie tăiați.

Primăria Sectorului 3, prin Poliția Locală, i-a amendat cu 1.800 de lei pe cei care au defrișat zeci de arbori de pe bucata retrocedată în Parcul IOR, potrivit unui răspuns transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro. Mai exact, au fost 18 amenzi, fiecare de câte 100 de lei. Primăria Capitalei nu a mai dat sancțiuni deoarece pentru aceeași faptă nu pot fi aplicate mai multe sancțiuni.

Amenda de 1.800 de lei este una ridicolă pentru un dezvoltator imobiliar sau un om de afaceri.

În 2022, spațiul verde a fost agresat în mod constant

În 2022 au avut loc mai multe incendii pe spațiul verde, arbori s-au uscat misterios și au avut loc defrișări fără aviz, deci cu nerespectarea prevederilor legale.

În 2022, HotNews.ro a solicitat Gărzii de Mediu, Primăriei Capitalei și Primăriei Sectorului 3 informații despre câți copaci au dispărut de pe amplasament, raportat la inventarul arborilor din 2007, de ce anul acesta s-au uscat mai multe exemplare și ce măsuri s-au luat.

Garda de Mediu nu ne-a dat niciun răspuns, din septembrie și până azi.

Primăria Capitalei ne-a răspuns, la finalul lunii iulie, că nu a emis niciun aviz de defrișare pentru această locație, situația cu arborii care s-au uscat în mod misterios i-a fost sesizată de mai mulți cetățeni, a făcut controale și a aplicat câteva amenzi.

 • ”Conform H.C.G.M.B. 304/2009 privind aprobarea Normelor de protecție a spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului București, intervenția asupra arborilor și arbuștilor situați pe domeniul public și privat al statului, al Municipiului București, precum și pe terenurile proprietate privată a persoanelor fizice/juridice, se realizează numai în baza avizelor de specialitate (defrișare/toaletare), emise de către Serviciul Avize și Acorduri din cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Municipiului București, ca urmare a solicitărilor făcute de administratorii/proprietarii legali ai terenurilor/domeniilor respective.
 • Pentru locația sesizată de dvs. (porțiunea mărginită de B-dul Liviu Rebreanu, B-dul Nicolae Grigorescu și str. Constantin Brâncuși), respectiv terenul retrocedat din parcul IOR, Sector 3, în ultimii 2 ani, Direcția de Mediu din PMB nu a emis niciun aviz de specialitate în vederea executării lucrărilor de defrișare a arborilor/arbuștilor existenți pe acesta”, se arată în răspunsul transmis de Municipalitate.

În ultimii 10 ani, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a primit cinci sesizări referitoare la defrișări de vegetație în parcul IOR, inclusiv în ceea ce privește arborii uscați, însă nu au putut stabili cauza.

 • ”În cursul acestui an au fost înregistrate la Primăria Municipiului București petiții ale cetățenilor din sectorul 3, care semnalau acțiuni de uscare a arborilor prin turnarea unor substanțe chimice care au fost introduse prin orificii realizate la baza trunchiurilor, precum și defrișarea vegetației dendrologice situată în zona retrocedată a parcului IOR.
 • Direcția de Mediu a efectuat verificări în teren, iar aspectele constatate au fost transmise către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului Bucureștin luna martie 2021 a fost înregistrată prima sesizare, având ca obiect mai multe tăieri de arbori din parc.
 • În urma verificărilor efectuate de către polițiști locali, proprietarul terenului, persoană fizică, a fost sancționat contravențional cu amendă pentru defrișarea a doi arbori și toaletarea - fără aviz de specialitate a altuia. Valoarea amenzilor a fost de 300 de lei. În intervalul 22.06.2022 – 01.07.2022, Direcția de Mediu din cadrul PMB a direcționat către D.G.P.L.C.M.B. alte patru sesizări referitoare la ,,defrișarea și otrăvirea copacilor din zona retrocedată IOR”.
 • În urma verificărilor efectuate în data de 05.07.2022, polițiștii locali nu au putut stabili motivele care au dus la degradarea biologică a arborilor. De asemenea, la momentul controlului nu au fost constatate defrișări recente de arbori”, se mai arată în răspunsul transmis la vremea respectivă.

Am întrebat câți arbori au dispărut de pe amplasament din 2007, când a fost făcut Registrul verde, inventarul arborilor din oraș și până acum, însă Primăria Capitalei nu ne-a răspuns la această întrebare.

Primăria Sectorului 3 ne-a comunicat anul trecut că a dat amenzi în valoare de 18.000 lei pentru defrișările ilegale, iar de ce s-au uscat arborii ar trebui să stabilească Secția 12 de Poliție.

”Poliția Locală poate acționa în baza Legii nr. 24/2007 și HCGMB nr. 304/2009, constatând tăierile și defrișările neautorizate, dar nu poate stabili cauzele naturale ale degradării copacilor. DGPL Sector 3 a sesizat atât Secția 12 Poliție, cât și Garda de Mediu cu privire la vătămarea arborilor, instituții care pot face cercetări în acest sens. Persoanele vinovate pentru vătămarea arborilor vor fi stabilite în urma anchetelor efectuate de către Poliția Sectorului 3 – Secția 12 Poliție. Pentru toaletare și defrișare fără aviz au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 18.000 de lei”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 3 la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții instituției ne-au mai comunicat că pe spațiul verde au mai fost amplasate neautorizat construcții provizorii – mobilier urban (rulote, căsuțe din lemn și tobogane gonflabile), în scop comercial.

Ce doresc beneficiarii să construiască pe bucata retrocedată din IOR?

Potrivit panourilor afișate la fața locului, pe bucata de parc retrocedată se dorește amenajarea unui parc de distracții pentru familie si copii ”Disney Mania”. Acesta ar avea 40-50 de instalații pentru copii și adulți - roată mare, ciocan, trenuleț, carusel, mașinute, casa groazei, montagne russe - o zonă cu ponei, căsuțe tematice, birouri, alimentație publică.

”Vom transforma această zonă , dintr-un spațiu fără vitalitate, într-o zonă plină de viață și verdeață, unde toți copiii dar și adulții vor avea parte de timp de calitate și experiențe pline de surprize, unde vor întâlni de la animale, până la un spațiu unde pot citi și se pot distra alături de cei dragi cu activități interactive, o zonă unde copiii cât și adulții vor aborda cu entuziasm fiecare experiență întâlnită în parc”, se arată pe panou.

Întregul proiect va fi realizat în 3 ani, se mai arată pe panou, dar va funcționa încă din prima zi de contract.

”Ne dorim ca cetățenii noștrii (sic!) să se bucure în continuare de parc și de frumusețile naturii, iar proiectul va fi într-o continuă dezvoltare. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat pe întreaga perioadă în care vom transforma această porțiune de parc”, se mai arată pe panou.

Am căutat pe site-ul Primăriei Sectorului 3 dacă au fost emise certificate de urbanism - primul pas pentru amenajarea parcului - și autorizații de construire.

Pe bucata respectivă de parc sunt două numere poștale, strada Constantin Brâncuși 2 A - 112.399 mp și bd. Liviu Rebreanu 11 I - 10.127 mp.

Potrivit informațiilor publicate până la această dată, s-au emis 3 certificate de urbanism, după cum urmează, însă niciunul pentru parc de distracții:

 • pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 2A - certificat de urbanism pentru împrejmuire teren și organizare de execuție lucrări
 • pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 2A - certificat de urbanism pentru construire parc fotovoltaic și organizare de execuție lucrări
 • pe 08.06.2022 Bucuresti, pentru strada CTIN BRANCUSI, nr. 11I - certificat de urbanism pentru împrejmuire teren și organizare de execuție lucrări

Pe panourile puse în parc nu este anunțat când încep lucrările și în baza căror documente vor începe.

Foto pe HotNews

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.