Reteaua Corect

Proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, finalizate

Ministerul Justiției a trimis Guvernului spre aprobare, joi, 2 iunie 2022, cele două proiecte de lege referitoare la Codurile penale, care pun în acord legislația cu Constituția României, așa cum a fost interpretată prin deciziile Curții Constituționale, anunță biroul de presă al MJ, potrivit Știripesurse.

Este vorba despre „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative” și „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea altor acte normative”.

Proiectele vor fi adoptate de Guvern și trimite Parlamentului pentru vot în cele două camere, în virtutea dreptului de inițiativă legislativă a guvernului.

„O primă formă a textelor, elaborate în 2019 în cadrul Ministerului Justiției, a fost pusă, la finalul anului 2019 – începutul anului 2020, în discuția grupului de lucru interinstituțional constituit la nivelul Ministerului Justiției, ce a avut ca obiect discutarea unor aspecte vizând modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, grup de lucru la care au participat reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar (ÎCCJ, PÎCCJ, DNA, DIICOT, CSM, INM), grup care a lucrat asupra textelor inițiale.

Cele două proiecte de lege, rezultate în urma dezbaterilor din cadrul grupului de lucru, au fost supuse dezbaterii publice prin publicarea acestora pe pagina de internet a Ministerului Justiției în data de 27.07.2021, respectiv 02.09.2021.

Ulterior încheierii dezbaterii publice, cele două proiecte de acte normative au intrat în faza de finalizare, prin analizarea propunerilor și a observațiilor primite.

Ministerul Justiției a transmis cele două proiecte Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând punctul de vedere al acestuia, care a fost emis în data de 01.04.2022. O parte dintre observațiile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii au fost valorificate la finalizarea proiectelor.

Separat, Ministerul Justiției a demarat procedura de avizare interministerială, trimițând proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative Ministerului Afacerilor Interne, care l-a avizat în data de 01.04.2022.

De asemenea, proiectele de lege au făcut obiectul unor consultări tehnice de lucru cu Comisia Europeană, în perioada aprilie-mai 2022”, transmite MJ.

„Proiectele nu fac parte din categoria celor pentru care se cere formal avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu toate acestea, în spiritul politicii de consultare a reprezentanților sistemului judiciar asupra politicilor sale publice adresate justiției, Ministerul Justiției a consultat Consiliul Superior al Magistraturii, după cum am precizat mai sus”, mai arată MJ.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.